Tatra díky novým zakázkám nakonec propustí mnohem méně lidí

26. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Díky novým zakázkám kopřivnickou automobilku Tatra nakonec neopustí natrvalo 167 lidí, jak se původně předpokládalo. Nakonec odejde 76 zaměstnanců, dalších 100 až 150 lidí bude propuštěno dočasně a zpět do firmy nastoupí na jaře.

Obchod se opět pomalu zvedá, říká generální ředitel společnosti Ronald Adams. „Během diskuze o dalších krocích jsme obdrželi několik objednávek, které jsme tak brzy nečekali. Takže nebylo nutné propustit tolik lidí,“ vysvětluje Adams s tím, že se jedná o objednávky na asi stovku nákladních aut ze Středního Východu, z Ruska, Indie a Austrálie.

Po vzájemné dohodě už z podniku odešla jedna třetina propouštěných zaměstnanců. „Lidé buď odešli na dohodu s odstupným, které máme vyjednané v kolektivní smlouvě a ti, co neodešli na dohodu, budou projednáváni v těchto dnech. Je to takové lepší řešení než to původní,“ poznamenal předseda podnikového výboru Pavel Baroň.

Kvůli nedostatečnému odbytu automobilů firma jen během hospodářské krize propustila na 1400 zaměstnanců. Vedení chce dostat automobilku zpátky na vrchol expanzí do Ruska a na další světové trhy. Tatra se v současné době zaměřuje na tři oblasti.

„Chceme pokračovat ve snižování cen našich výrobků, a to efektivnější výrobou a efektivnějším řízením. Zadruhé chceme představit naše nové a zdokonalené produkty, které jsme vyvinuli minulý rok. A zatřetí chceme přijít na nová teritoria. Jedná se o Severní a Jižní Ameriku, Střední Východ, severní Afriku a jihovýchodní Asii,“ dodává ředitel Adams.


Čtěte také:

Kopřivnická automobilka Tatra chystá další propouštění
Kopřivnickou Tatru opustí 167 zaměstnanců
Odbory v Tatře chtějí zachránit 90 zaměstnanců

autoři: tif , Dominika Rojtová
Spustit audio