Tatra připravuje spoluvýrobu s americkým Navistarem

24. září 2009

Kopřivnická automobilka Tatra zřejmě našla východisko z následků světové finanční krize. Uzavřela pravděpodobně nejdůležitější strategickou smlouvu za posledních dvacet let. Společně s americkým výrobcem vojenských vozidel Navistar Defense společně vyvinou nový terénní nákladní vůz.

Dohoda znamená příslib nové práce a také přístup na velké odbytiště v severní Americe. "Podle dohody budou Tatra a Navistar společně vyvíjet zcela novou řadu terénních nákladních automobilů, které budou určeny pro všechny trhy severní Ameriky včetně armády USA a dalších vojenských složek," potvrdil mluvčí Tatry Vladimír Bystrov.

Tatra bude připravovat svůj unikátní podvozek a také závěs a odpružení náprav, zatímco Navistar bude chystat motory a další speciální komponenty.

Moravskoslezský výrobce nákladních aut tak možná našel východisko z následků světové finanční krize. Šéf odborářů Tatry je ovšem zatím opatrný. "Bereme to zatím s rezervou, protože jednání jsou teprve na počátku. Podle mne to není otázka dnů ani měsíců," řekl Pavel Baroň.

Podle předsedy představenstva Tatry Ronalda Adamse se ale jedná o nejdůležitější strategickou smlouvu za posledních 20 let existence automobilky.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu