Technická univerzita bude mít nové laboratoře pro strojaře

11. prosinec 2018 07:10

Novou budovu za 121 milionů korun začala stavět Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Budou tam hlavně moderní laboratoře. Peníze na investici získala technická univerzita z evropských fondů.

V novostavbě by se měli realizovat především studenti strojírenství a fakulty materiálově technologické. Podle děkana strojní fakulty Iva Hlavatého je důležité, aby znali nové moderní progresivní technologie.

„Ať už se jedná o novou válcovou zkušebnu, novou dynamickou zkušebnu motorů, procesy spalování motorů, které se dnes studují, řešíme emise a další záležitosti, ale taky v oblasti strojírenské technologie, kam patří nové obráběcí centrum, CNC, 3D tisky z kovu a další oblasti právě v těchto dvou oborech,“ vysvětluje děkan přednosti nových laboratoří.

„Nová budova laboratoří dotvoří laboratorní komplex uprostřed našeho kampusu. Je zde umístěno Centrum podpory inovačních technologií společně s dalšími našimi výzkumnými centry,“ upřesňuje mluvčí univerzity Petra Halíková.

„Jednou z těch nejzajímavějších věcí bude výuka aditivních technologií, což je vlastně nová věc související s věcí, které říkáme Průmysl 4.0, a je to docela nový pohled na průmyslovou výrobu. Myslím si, že tohle posune univerzitu i region o velký kus,“ říká k nové stavbě rektor VŠB-TUO Václav Snášel.

Studenti by nové laboratoře mohli poprvé vyzkoušet začátkem roku 2020.

Spustit audio

Související