Teplo ve Frýdku-Místku zdraží o pětinu, cena poroste také v Ostravě nebo Karviné

13. prosinec 2022 12:53

Centrální vytápění bude od příštího roku dražší. Například ve Frýdku-Místku se zvýší cena tepla o necelých 20 procent. Dohodla se na tom městská společnost Distep a firma Veolia. Podle tamního magistrátu je to jedno z nejnižších zdražení v Moravskoslezském kraji.

„Jsme dnes schopni udržet cenu na úrovni inflace, kdy v tuto chvíli navýšení ceny tepla je cca 130 korun za gigajoule,“ potvrdil Jiří Čuda ze společnosti Distep, která dodává většinu tepla ze soustavy centrálního vytápění ve Frýdku-Místku. Odebírá ho od společnosti Veolia.

Čtěte také

Navýšení v průměru o 130 korun za gigajoule je podle primátora města Petra Korče (Naše město FM) přijatelným kompromisem. „Město Frýdek-Místek prostřednictvím své společnosti Distep dosáhlo přijatelné ceny a dostatečného množství tepla. Vedení dokázalo v současné situaci vyjednat s Veolií podmínky, které udrží ten nárůst v řádech inflace a tato cena bude dodržena,“ dodal Korč.

Společnost Distep zásobuje teplem nakoupeným od Veolie více než 18 tisíc domácností na území města.

Hlouběji do kapsy sáhnou také odběratelé v Ostravě a v Karviné. A bude to více než ve Frýdku-Místku, minimálně o třetinu. Záleží i na tom, z čeho se teplo vyrábí, jestli je to uhlí nebo biomasa.

„V Ostravě je to trochu víc z důvodu palivové základny, tam se pohybujeme kolem 40 procent, Karviná se bude pohybovat něco přes 30 procent. Ve Frýdku-Místku jsme se dohodli na nižším nárůstu díky využívání biomasy,“ potvrdil Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia.

Skupina Veolia ale jednání o konečných cenách ještě neskončila.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související