Test měření rychlosti v klimkovickém tunelu je v polovině, pokuty přijdou na řadu v dubnu

16. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Od počátku roku je v klimkovickém dálničním tunelu zapnuté úsekové měření rychlosti projíždějících aut. Motoristé zatím žádné pokuty nedostávají, i přesto většina z nich tvrdí, že se doprava v tunelu zklidnila. Přesná srovnání dat ale silničáři a policisté nemají. Do ostrého provozu půjde zařízení počátkem dubna.

Před vjezdem do klimkovického tunelu svítí nápis Měření rychlosti. V češtině a angličtině. Zapínáme omezovač nastavený na osmdesátku a jsme zvědaví, kolik motoristů nás předjede.

Jízda trvala necelou minutu, před námi i za námi se v pravém pruhu utvořil špalír aut, ale nikdo z řidičů nepředjížděl.

„Určitě je to poznat, je to vidět i na ostatních řidičích, že před tím měřením zpomalují. Předtím tam předjížděli,“ říká jeden z námi oslovených řidičů na nedalekém odpočívadle.

Řidička Sylva, která jede ve společenském oblečení zřejmě na nějaké jednání, přiznává, že změnu pocítila. Ale spíše na sobě. „Rozhodně si všímám toho, že tam svítí, že se kontroluje, takže dodržuji rychlost v tunelu,“ říká.

„Upřímně nemám pocit, že se to moc změnilo. Někteří mě předjíždějí pořád dál stejně rychle,“ namítá řidič Luděk.

Právě postřehy řidičů jsou jediným zdrojem srovnání situace v tunelu před a po instalaci úsekového měření. Policie tam totiž dosud pravidelně neměřila. Přístroje namontovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Čtěte také

„Měření rychlosti v klimkovickém tunelu nyní probíhá v takzvaném zkušebním provozu. Předpokládáme, že bude běžet zhruba do konce března. Zařízení má všechny atesty a standardy České republiky včetně metrologického ověření,“ popisuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Tunel D1 Klimkovice

Pokuty za překročení rychlosti budou motoristé dostávat až po spuštění ostrého provozu na počátku dubna. Do té doby ještě musí policie a silničáři uzavřít dohodu o zpracování dat ze systému. Upozornění na měření rychlosti na tabulích policisté z preventivních důvodů dál ponechají.

„My se nemusíme tajit tím, že v tunelu probíhá měření rychlosti. Ten nápis tam může zůstat a my si to samozřejmě průběžně budeme vyhodnocovat,“ dodává šéf krajské dopravní policie Jiří Zlý.

Zařízení zároveň dokáže odhalit auta převážející nebezpečný náklad.

autor: Michal Polášek
Spustit audio