Těžební firma VOKD plánuje průnik do Jižní Ameriky

14. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Společnost VOKD chce v Kolumbii dobývat bohaté zásoby kvalitního černého uhlí. Firma, která už v tomto směru úspěšně působí ve Španělsku, plánuje v jihoamerické zemi provést geologický průzkum a následně zahájit těžbu. I když v dotyčné oblasti už doly existují, česká účast v nich by měla těžbu výrazně zkvalitnit.

Právě působení ve Španělsku přivedlo firmu k úvahám expandovat do dalších španělsky mluvících zemí. První šance se naskytla v Kolumbii. Černé uhlí, které se hodí i pro výrobu koksu, leží ve slojích přibližně sto kilometrů severně od kolumbijské metropole Bogoty.

Vládní zmocněnec pro severní Moravu a Slezsko Vítězslav Zamarský potvrdil, že VOKD tam chce provést geologický průzkum, zjistit mocnost ložisek a pak také zahájit těžbu. "Posbíráme tým, který by přijel a řešil to ve spolupráci s místními specialisty. Během prvních tří měsíců byl měl geologický průzkum skončit s tím, že bychom budoucímu těžaři mohli nabídnout, kde by měl začít těžit, jaká je kvalita a taky časový harmonogram."

Logo

Další postup popsal Ladislav Kaplan z VOKD: "Přípravná díla budeme razit pomocí razících kombajnů, na těžbu vlastního uhlí pak chceme nasadit nejmodernější mechanizaci."

I když v dotyčné oblasti už doly existují, česká účast v nich by měla těžbu výrazně zkvalitnit. "Těžit uhlí tady není problém, protože se těží teď, ale v hrozných podmínkách u nás už nevídaných. Dokonce si myslím, že u nás ve středověku byly lepší než tady v současné době. Rádi bychom proto udělali i osvětu, jakousi rekvalifikaci, a to nejen těch společností, se kterými budeme spolupracovat," řekl Českému rozhlasu vládní zmocněnec Vítězslav Zamarský.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio