Tomáš Kočko ŽIVĚ. Koncert, který se jen tak nevidí

22. říjen 2014

Koncert, který se jen tak nevidí, jste mohli zažít v úterý večer v hudebním Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Vystoupil tam Tomáš Kočko a jeho Orchestr. Kdo na koncertu byl, stal se zároveň součástí první živě nahrávané desky Tomáše Kočka.

Hodiny práce s ozvučením, půl dne zkoušení a pak nervozita, jak to všechno dopadne. Nahrávat desku není nic jednoduchého, zvlášť když to má být první živě nahrávané album v kariéře.

Potvrdí vám to i populární muzikant Tomáš Kočko, který se svým orchestrem takto nahrával v ostravském rozhlasovém studiu novou desku s názvem ŽIVĚ. Atmosféru skutečně živého koncertu mu v ostravském Studiu S1 pomáhaly vytvořit desítky fanoušků.

„Moc se mi líbí jeho písničky a u živého nahrávání desky jsem poprvé. Takže to určitě bude i speciální zážitek,“ řekl nám ještě před koncertem jeden z fanoušků.

A zatímco fanoušci už se nemůžou dočkat začátku koncertu, v zákulisí panuje napjatá atmosféra. Není se čemu divit, po mnoha hodinách předtáčení a zkoušení je před muzikanty vysněný vrchol, ale zrovna v tu chvíli začala pracovat únava i nervozita. Živé CD totiž není žádná legrace.

„Sám jsem překvapený, jak náročné to je, protože jsem zvyklý nahrávat ve studiu nástroj po nástroji – vrstvit to. A to společné hraní, když někdo udělá chybu, tak se to musí vrátit. A tak vlastně jeden za druhého zodpovídáme a je to o to náročnější,“ vysvětluje těsně před nástupem na scénu Tomáš Kočko.

Muzikanti ve Studiu 1 při nahrávání desky Tomáše Kočka

„Naši fanoušci už nás dlouho uhánějí o živou desku. Na každém koncertě se lidé ptají, jestli už máme nějaké The Best of... nebo něco podobného a nejlépe živě, jak to hrajeme na koncertech. A druhý pramen je ten, že jsme od letošního ledna nacvičovali s cimbálovou muzikou. Říkal jsem si, že by bylo fajn to společné hraní zaznamenat,“ dodává.

A tak vznikl nápad natočit první živé album Tomáše Kočka. Jmenuje se Živě, což ale může mít více významů, než se na první pohled zdá.

Čtěte také

A když live album, tak složené z toho co kapela nejčastěji hraje na svých koncertech. Nechybí tak žádná z oblíbených skladeb včetně Na vrch lopeníka, která i ve Studiu 1 spontánně roztleskala celý sál.

„Jsem nadšená a můžu říct, že mne ruce budou pálit ještě zítra. Bylo to moc hezké. A té nové desce bych přála, aby udělala pokoj na duši,“ přeje paní Eliška z Kobeřic, která muzikanty i novou nahrávku stejně jako všichni fanoušci na závěr odměnila dlouhým potleskem ve stoje.

Svou první živě nahranou desku chce Tomáš Kočko vydat ještě letos. Slavnostní křest chystá opět ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava, a to 3. prosince.

Tomáš Kočko a nahrávání desky ŽIVĚ ve Studiu 1
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.