Třinecká knihovna se dočká vytoužené rekonstrukce

30. srpen 2012

Veřejné záchodky nebo i noclehárna pro bezdomovce. K tomu všemu slouží v Třinci budova městské knihovny. Už řadu let ji kromě toho trápí také malé prostory a nevyhovující hygienické podmínky, které měla vyřešit kompletní rekonstrukce. Teď jsou na ni konečně peníze.

Bezmála půl miliardy korun z evropských fondů si do konce letošního roku rozdělí města v Moravskoslezském kraji. Peníze z regionálního operačního programu poputují hlavně na rozvoj školství a volného času. Nejvíc jich dostane Třinec, který za ně postaví novou multifunkční sportovní halu, rozšíří chráněnou dílnu Ergon a za 53 milionů korun kompletně zrekonstruuje chátrající městskou knihovnu.

„Nacházíme se v zadní části budovy, kam se dováží nové knihy. Ten prostor už je natolik zdevastovaný, že přitahuje bezdomovce. A dokonce v posledních letech už si tady nosí matrace a používají to i jako veřejné WC,“ popisuje ředitelka třinecké knihovny Martina Wolna.

Přes to všechno se usmívá. Ví, že už příští rok se bude s kolegy stěhovat, aby uvolnili prostor bagrům a stavařům. „Pokud všechno půjde dobře, v dubnu se vystěhujeme a v září 2014 už bychom zase měli být zpátky,“ dodává.

Od zveřejnění dotace s k těmto dvěma termínům upíná celá knihovna. Současné podmínky jsou totiž už léta nevyhovující. Není prostor na knížky, nemají žádné čítárny. A podle ředitelky snad ještě horší situace je pro personál.

„Protékají střechy, takže se rozšiřuje plíseň. Klasicky výpůjční fond – taky nevyhovující, musíme skladovat knížky mimo zrak uživatelů. Bezbariérovost, o té raději nemluvím,“ doplňuje Martinu Wolnou pracovník knihovny Martin Čadra.

Kromě špatného technického stavu by tak měla rekonstrukce vyřešit i kapacitu budovy a přilehlé parkování.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio