Třinecké železárny plánují desetimiliardovou investici do ekologičtější výroby

16. květen 2023 14:23

Třinecké železárny chystají velkou modernizaci své ocelárny. A výrazné snížení emisí skleníkových plynů až o desítky procent. Součástí zhruba desetimiliardové investice je vybudování elektrické obloukové pece do roku 2030. Celá modernizace je ale teprve na začátku přípravy.

Nedávné čištění vysoké pece číslo 6 v Třineckých železárnách. Právě tato vysoká pec by mohla zůstat už jako jediná. Počítá s tím studie EIA, stávající výrobu nahradí modernější a ekologičtější zařízení.

Čtěte také

„Součástí toho transformačního procesu je i plán na výstavbu moderní elektrické obloukové pece, která by měla sloužit právě k výrobě oceli, především ze šrotu. Zavedení této technologie předpokládá zajištění stabilních dodávek elektrické energie z obnovitelných zdrojů, protože jinak by to přestávalo dávat smysl. Důležité také je zajištění dostatku šrotu,“ říká mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

Nová oblouková pec by mohla převzít výrobu více než miliónu tun oceli, přibližně třetinu výkonu železáren. To by také umožnilo odstavit některé prašné provozy. Desetimiliardové náklady jsou ale pro firmu značné.

„Rozhodující vliv v tom sehraje rychlá a efektivní dotační podpora z Evropské unie, protože investice tohoto rozsahu není možné realizovat pouze z vlastních nebo jen z národních zdrojů,“ dodává mluvčí.

Podobnou cestou jde také ostravská huť Liberty, kde se chystají dvě nové elektrické hybridní pece nahrazující čtyři vysloužilé tandemové. I v tomto případě jsou to miliardové investice.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související