Třinecké železárny už musí kvůli výpadku OKD nakupovat více uhlí v Polsku

14. červenec 2020 10:51

Více uhlí z Polska teď musí nakupovat Třinecké železárny. Je to důsledek toho, že společnost OKD na šest týdnů přerušila těžbu kvůli horníkům nakaženým koronavirem. Dočasné přerušení provozu ale nezpůsobí tradičním odběratelům uhlí z OKD závažný problém. I proto, že uhlí z Polska je aktuálně za srovnatelnou cenu.

Bez černého uhlí se například v ocelářství zatím neobejdou. Hutě potřebují hlavně koksovatelné uhlí. Na schůzce s OKD zástupci Třineckých železáren proto řešili, s čím mohou kvůli zastavení těžby počítat.

„Podle informací, které máme z OKD, koksovatelného uhlí je na skládkách pro nás dost. Takže pokud bude výluka trvat těch šest týdnů, budou nám uhlí posílat dle potřeb,“ říká výrobní ředitel Třineckých železáren Česlav Marek.

OKD ale podle něj nemá dostatečné zásoby speciálního typu uhlí, které Třinecké železárny využívají pro přímé foukání do vysoké pece. „To bohužel natěženo není, takže ho nakupujeme z Polska. Ceny jsou podobné, takže není problém,“ dodává Marek.

Čtěte také

Situaci v OKD sleduje pozorně také ostravská huť Liberty. „Uhlí z OKD je pro nás z hlediska udržení plynulosti výroby zásadní, protože z OKD odebíráme více než polovinu naší celkové spotřeby koksovatelného uhlí,“ říká mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková.

Důležité podle ní bude, jak dlouho se skutečně nebude těžit. I ostravská huť proto má záložní variantu, že bude více uhlí nakupovat v sousedním Polsku. „Několikatýdenní přerušení těžby zvládneme pokrýt využitím zásob. Pokud by ale těžba měla být přerušena na delší dobu, museli bychom výpadek OKD nahradit uhlím z polských dolů,“ dodala mluvčí.

Mezi odběratele uhlí z OKD jsou také teplárny či elektrárny. Například elektrárna Dětmarovice společnosti ČEZ. Zásoby má ale dostatečné. „Vždy minimálně na půl roku a navíc my odebíráme uhlí dlouhodobě od více dodavatelů. Takže pokud jsou problémy u jednoho z nich, nahradíme to dodávkami odjinud,“ říká mluvčí společnosti Vladislav Sobol.

Těžba v OKD by se měla znovu obnovit v polovině srpna. Podle mluvčí těžební společnosti Nadi Chattové v tuto chvíli nelze vyčíslit, jaký dopad na hospodaření bude tak dlouhé zastavení provozu mít.

Spustit audio

Související