Tygří námluvy v ostravské zoo skončily

24. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Páření tygrů v Zoo Ostrava je u konce a Maja a Tharo jsou od sebe opět odděleni. Zjevná nervozita a občasná agrese mezi oběma zvířaty byla známkou toho, že říje Maji skončila.

Pracovníci zahrady nyní budou čekat a doufat, že několikadenní páření tygrů bylo úspěšné a že tygřice zabřezla. Nejdříve se o tom přesvědčí zhruba za měsíc.

„Pokud Maja nezabřezla, projeví se u ní v tuto dobu náhradní říje. V tomto případě bychom oba tygry opět spojili,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Pokud ovšem tygří samice zabřezla, měla by po asi třech měsících porodit mláďata. Půjde-li vše bez problémů, malí tygříci se návštěvníkům představí asi po měsíci. V tomto věku začnou opouštět uzavřený prostor, ve kterém tygřice s mláďaty tráví první týdny po narození.

„Do té doby jsou mláďata zcela odkázána na péči své matky v bezpečí doupěte, do kterého nemají návštěvníci možnost nahlédnout. I ošetřovatelé kontrolují tygří rodinku prostřednictvím kamer, aby tak nenarušili zdárný odchov mláďat,“ dodala mluvčí.

autor: tif
Spustit audio