Týraná žena stráví za zabití manžela šest let ve vězní

13. září 2005

Šest let ve vězení s dozorem. Takový trest dnes vyměřil krajský soud v Ostravě týrané ženě, která zabila svého muže. Helena Foltová mu nožem proťala podpažní tepnu a její manžel vykrvácel. Před tím jí vulgárně nadával a vyhrožoval, že ji podřeže.

Dvacet let trvalo manželství Heleny a Josefa Foltových. Šťastné rozhodně nebylo. Žili na samotě v malé obci Těrlicko na Karvinsku. Manžel paní Heleně zakazoval návštěvy, nadával jí, když mluvila se svými příbuznými. Drobnou invalidní důchodkyni často bil, rány si nechávala ošetřit, ale nikdy nedala souhlas k trestnímu stíhání.

Soudkyně Jaroslava Miketová říká, že ji týral nejen fyzicky, ale i psychicky. Například mučil její psy, ke kterým se citově upnula. "Nikdy neměla děti, takže se dá říci, že ti psi jí děti nahrazovali. On je kopal, týral a mlátil je, čímž věděl, že především zasáhne osobu obžalované, která to velice těžce ponese. Před několika lety měl jednoho psa dokonce před jejíma očima podřezat."

Logo

Bývalý horník byl nejvíce agresivní, když se vrátil opilý z restaurace. To se stalo i zhruba před rokem, své ženě vyhrožoval, že jí udělá harakiri. Ona utíkala na verandu, Josef Folta ji dohonil. Co se přesně stalo před tím, než Josefu Foltovi jeho žena zasadila ránu nožem a přeťala podpažní tepnu, se podle žalobkyně Brigitty Bilíkové zjistit nepodařilo

"Konkrétní okamžik, kdy ho tím nožem napadla, nikdo neví. Ale k nějakému předchozímu konfliktu bezesporu došlo, protože to bylo na obvyklém pořádku a on se choval agresivně i podle výpovědí jiných svědků," dodala žalobkyně.

To, že Helena Foltová prožívá v manželství peklo na zemi, věděli v Těrlicku všichni včetně příbuzných, říká její advokát Ivo Adámek. "Svědci, zejména z rodiny, ale i kupodivu z rodiny jeho - tedy jeho vlastní sestra, říkají, že to násilí tam bylo a bylo dlouhodobé."

Přesto znalci u obžalované neprokázali tzv. syndrom týrané ženy. Prý ještě uměla svému muži občas vzdorovat. Pokud by syndrom potvrdili, mohl by ji soud vyměřit nižší trest, říká předsedkyně senátu Jaroslava Miketová.

Helena Foltová nikdy nevyhledala pomoc odborníků na domácí násilí, od manžela nechtěla odejít, protože žili v domě po jejích rodičích. Nechtěla opustit rodinný majetek.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu