Unikátní internetový projekt upozorňuje na zoufalý stav silnic

29. leden 2011
Zprávy , Zprávy

Prostřednictvím webových stránek a fotografií od řidičů chtějí organizátoři projektu Výmoly 2011 vytvořit mapu nejhorších úseků. Jejich zakladatel pochází z Kopřivnice a řidiče chce motivovat řadou soutěží.

Řidiči v Moravskoslezském kraji denně kličkují mezi výtluky, které se po oblevě objevily téměř na všech cestách.

„Tím, že jezdím po těch dírách, tak si ještě k tomu ničím auto. Ten podvozek trpí, takže je to strašné,“ postěžoval si jeden z řidičů.

Databázi kritických míst nyní mohou lidé najít na nových webových stránkách výmoly.cz, které založil Petr Čaník z Kopřivnice.

„Tím, že jsem aktivní řidič, najezdím několik tisíc kilometrů za měsíc, tak prostě znám ten stav na silnicích a štve mě. Cílem je monitorovat situaci, pobavit se o tom, poradit se, dávat si tipy a zároveň to nejdůležitější – upozornit na ten stav,“ vysvětluje Petr Čaník.

Řidiči mohou sami na stránky posílat své fotky a videa. Kdo pošle nejzdařilejší fotografii nejhoršího výmolu, dostane cennou výhru pro svůj automobil.

„Samozřejme jsme hledali způsob, jak motivovat lidi, aby posílali ty fotky. Takže jsme se dali dohromady s jednou sítí pneuservisů, která zajistila hodnotné ceny,“ dodává Petr Čaník

Zima ještě není zdaleka u konce, ale už teď je jasné, že na silnicích v Moravskoslezském kraji napáchala velké škody. Silničáři už ale začínají cesty postupně opravovat.

„Pokud to jenom trošku jde a je pod nulou, tak opravujeme výtluky studenou obalovanou směsí. Samozřejmě mapujeme ty úseky, které jsou postiženy výtluky a označujeme je dopravními značkami,“ říká technickoprovozní náměstek krajské správy silnic Milan Nováka.

Internetový projekt bude probíhat do půlky května a výsledky soutěže organizátoři vyhlásí 31. května.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio