Úřady v kraji finišují s přípravou datových schránek

29. říjen 2009

Soudy a radnice v kraji čekají na zásadní změnu v doručování dokumentů. Finišují s přípravou datových schránek. Ty mají ulehčit složité posílání papírových listin. Nově je budou posílat elektronicky. Například Krajský soud v Ostravě kvůli tomu proškolil 150 soudních úřednic.

Revoluce klotových rukávů - i tak se dá s trochou nadsázky popsat to, co datové schránky mohou způsobit. Úředníci už nemusí dávat doklady do obálek a posílat je poštou. Stačí pár kliknutí v počítači.

Jenže většina institucí v Moravskoslezském kraji připouští, tak jednoduché to zřejmě nebude. Nikdo neví, co se stane, až datové schránky začnou fungovat v běžném provozu.

Krajský soud v Ostravě novinku spustí v pátek v pravé poledne. "Možný je pouze ostrý provoz datové schránky, takže odpadá jakákoli možnost vyzkoušet si nanečisto, zda bude nebo nebude fungovat. Nikdo v tuto chvíli nepředpokládá, co by se všechno mohlo stát, zkrátka čekáme, co ukáže praxe a podle toho budeme řešit případné problémy," potvrzuje mluvčí soudu Barbara Plchotová.

Protože nový systém nedávno provázely potíže, kdy se justici nedařilo napojit na systém provozovatele schránek, tedy ministerstva vnitra, jsou soudy připravené na všechny varianty. I tu krizovou, tedy že se schránky nepodaří spustit.

"Soudy budou fungovat dál a budou v takovém případě využívat stávající systémy doručování," potvrzuje náměstek ministerstva spravedlnosti Marek Görges.

Kromě justice s přípravou finišují i radnice. Napilno mají třeba v Havířově. "Zaškoleni již byli pracovníci, kteří budou s datovou schránkou pracovat. Máme také vybráno 200 lidí, kteří mají zřízeny elektronické podpisy," potvrzuje mluvčí magistrátu Jana Pondělíčková.

Mluvčí ostravského soudu upřesnila, že datové schránky si nemusí pořizovat obyčejní účastníci sporu. Třeba babička, která se soudí se sousedem kvůli plotu. Tato povinnost se týká hlavně advokátů nebo podnikatelů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu