Už tři žaloby napadají opakované volby v Českém Těšíně

20. leden 2011

Lidé v Českém Těšíně dnes začali podepisovat petici za změnu zákonů. Žádají, aby se do legislativy zavedl pojem volební korupce a kupování hlasů se stalo trestným činem.

Město už podruhé zažilo vypjatou atmosféru při volbách do zastupitelstva, kdy nákupčí dávali většinou bezdomovcům nebo studentům peníze za hlas pro konkrétní politické subjekty. Soud už kvůli volbám řeší tři žaloby a radnice funguje v provizoriu.

„Konkrétně tady je to už opravdu směšné. Zneužívat alkoholiky a bezdomovce k tomu, že jim dají tisícovku - a peníze tady mají tak velkou moc. A nemyslíme si to jen my dvě,“ shoduje se dvojice žen, které potkáváme na rohu u náměstí v centru města. Petici, která by měla vést k jednoznačnému potrestání nešvarů při volbách, rozhodně vítají.

Prvním místem, kde se dnes petice podepisovala, je kavárna hned u hranic s Polskem. Podpisy tady sbírá jedna z organizátorek Eva Kartušáková.

„Já jsem se tady narodila, žiji tady s rodinou celý život. Právě proto jsem se zapojila do té občanské iniciativy. Cítím, že už tady celé město, obyčejní občané, toho má dost,“ říká. Za 15 minut bylo na archu asi deset podpisů.

Organizátoři chtějí s archy chodit i v ulicích města. Petice rozmístí do knihoven i do Těšínského divadla. Další místo, kde se mohou lidé podepisovat je v podatelně v budově radnice. Starosta Vít Slováček to podporuje.

„Kdo si zažil dvojí volby ve městě, ví, že zákon je, jak se říká, děravý. Opora v zákoně pravděpodobně není. To se snad nemůže opakovat,“ kroutí hlavou starosta.

Organizátoři mají podporu i v českých městech, kde před volbami docházelo k hromadnému přistěhování občanů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu