Úzkokolejka posílí kapacitu díky evropským penězům

8. únor 2009
Zprávy , Zprávy

Díky evropským penězům posílí svou kapacitu úzkokolejná železniční trať Třemešná - Osoblaha. Atrakce spojená s jízdou parním vláčkem je zatím v provozu od června do září. Přibližně pětimilionová dotace umožní nákup dalších historických vagónů a také rozšíření provozu o jednorázové akce.

Na dvacetikilometrové trati má vláček devět zastávek, například v Bohušově. Tamní obyvatelé se začátku nové sezóny už nemohou dočkat. "Je to úžasná věc. Vypadá to jako hračka na kolečkách a stojí za to se už jen podívat, když už ne se svézt. Kdysi jsme nadávali, že to smrdí a jsme z toho špinaví. A dnes to bereme jako skvělou raritu," říká jedna z obyvatelek.

Díky dotaci letošní sezóna začne dříve. Respektive provoz se rozšíří o jednorázové akce. Tou nejbližší bude Valentýnská jízda. Evropské peníze tak na Osoblažsko přivedou další turisty.

"Prvotní záměr je oživit turistický ruch na Osoblažsku a přilákat lidi z tuzemska i ze zahraničí a na základě těch nostalgických jízd znovu vzbudit povědomí o Osoblažsku," říká zástupce provozovatele a starosta Bohušova Robert Schaffartzik.

O provoz na úzkokolejce je mezi lidmi stále větší zájem. Zatímco v roce 2007 převezl parní vláček 2000 turistů, loni jich bylo už na 7000.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio