V Beskydech skončila lyžařská sezóna. Záchranáři ji hodnotí jako standardní

29. březen 2016

Velikonoční lyžování ukončilo v Beskydech lyžařskou sezónu. I velká střediska v Bílé a Mezivodí ohlásila uzavření vleků. Turistů ale neubývá. Mnozí vyrazili na pěší túry. Hovořili jsme s náčelníkem Horské služby Beskydy Radimem Pavlicou.

Jaké byly pro beskydské horské záchranáře letošní Velikonoce? Měli jste nějaké náročné záchranné akce?

Vzhledem k počasí, jaké panovalo, byly celkem klidné. Přestože návštěvnost byla celkem velká, zasahovali jsme asi u tří nebo čtyř případů, z toho jeden byl vážnější, jinak to byly pro nás celkem klidné Velikonoce.

Letošní lyžařská sezóna zřejmě definitivně skončila. Jak byste ji zhodnotil?

Lyžařská sezóna v Beskydech začala poměrně pozdě, až na přelomu roku. Vánoce byly téměř bez provozu vleků, což se samozřejmě projevilo i na úrazovosti. Jinak byl průběh sezóny celkem standardní, bez nějakých větších výkyvů. Bohužel jsme zaznamenali jeden smrtelný úraz na sjezdovce, ale jinak nic mimořádného se v Beskydech nestalo.

Zaznamenali jste během zimy třeba i nějaké nové trendy?

Určitě dobrý trend je to, že čím dál víc lidí nosí přilbu. Dnes už je prakticky výjimka, když někoho potkáte bez přilby, což je určitě velice dobře.

Kolik je teď sněhu v nejvyšších polohách a jak dlouho tam podle vás vydrží?

V nejvyšších polohách máme půl metru sněhu a podle toho, jak se bude vyvíjet počasí, zda teploty budou opravdu atakovat až tu dvacítku, tak já si myslím, že do čtrnácti dnů sníh i v nejvyšších partiích bude pryč.

Čili platí to, že pokud chce teď někdo na hory, tak už lyže může nechat doma?

Pokud se chce někdo dostat ještě na běžky, tak ve vrcholových partiích se ještě dají najít místa. Možná někde v lese najdete místa, kde by se dalo i trošku sjezdovat, ale na normální lyžování na sjezdovkách už to není.

autoři: hup , Petra Sasínová
Spustit audio