V Bohumíně bojují o elektřinu, na Moravě je bez proudu asi 3500 lidí

18. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas vyhlásí od dnešních 21:30 kvůli povodním v kraji stav nebezpečí, který bude platit pro Bohumín, Karvinou a jejich okolí. Situace v těchto oblastech je nadále kritická. O půl desáté večer se tak v Ostravě sejde poprvé v souvislosti se současnými povodněmi krajský krizový štáb. Podle Palase bude vyhlášením stavu nebezpečí řízení záchranných prací pružnější.

Vzedmuté hladiny Olše, Odry a Bečvy a dalších řek dál ohrožují životy a majetek lidí na severovýchodě republiky. Dvoutisícová obec Troubky, symbol ničivých povodní z roku 1997, je opět pod vodou.

V Bohumíně je ohrožena dodávka elektřiny pro domácnosti. Důležitý elektrický uzel v Pudlově je už od večera obložený stovkami pytlů s pískem, voda ale prosakuje skrz, hladina navíc stoupá. V Bohumíně jsou v nebezpečí dvě trafostanice, jejich odpojení by znamenalo přerušení proudu pro 23.000 obyvatel.

„Navážejí se ještě haldy hlíny, protože bychom přišli o elektrickou energii pro celé město. Zatím se to daří, ale ta prognóza není moc dobrá, protože Odra neklesá a místní toky stoupají a zaplavují další části, včetně té lokality s rozvodnou,“ řekl dopoledne starosta Petr Vícha.

Bez proudu jsou v regionu stále stovky lidí. Energetikům se sice podařilo většinu problémů se strhaným a poškozeným vedením odstranit, jinde ale museli elektřinu vypínat preventivně.

„Z důvodu záplav byla dodávka elektřiny v průběhu včerejška a dnešní noci do určitých míst omezena a naši pracovníci museli na některých zaplavených místech přistoupit také k preventivnímu vypínání distribučního zařízení, a to z důvodu bezpečnosti,“ vysvětlila mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Dopoledne byla nejhorší situace v oblastech střední Moravy - na Přerovsku, ve Valašském Meziříčí. V Moravskoslezském kraji pak v oblasti Bohumína. Bez dodávek elektřiny bylo asi 3,5 tisíce zákazníků.

autoři: tif , Petr Havránek
Spustit audio