V Bohumíně dokončili opravy domu, ve kterém loni zemřelo 11 lidí

8. srpen 2021 11:21

V tichosti si dnes připomíná město Bohumín na Karvinsku rok od nejtragičtějšího požáru v historii samostatné České republiky. Po útoku žháře v 11. patře panelového domu zemřelo 11 lidí. Včetně dětí. Plameny se po bytě rychle rozšířily od zapálených dveří politých hořlavinou. Dům už se podařilo celý opravit.

„My tady bydlíme skoro 40 let. Je to neuvěřitelná tragédie, co všechno ti lidé museli zažívat. Ale v domě se o tom nemluví,“ říká jedna z obyvatelek paneláku, vedle kterého je do země zapuštěná prostá kamenná deska s jediným nápisem. Datem 8. 8. 2020 v římských číslicích.

Ani rok nestačil k tomu, aby se zapomnělo aspoň na to nejhorší. „Hodně lidí to tady nezvládlo a vystěhovalo se,“ dodává paní z domu.

Čtěte také

Šedá kamenná deska v zemi u domu je symbolem toho, jak místní lidé tragédii vnímají. Jako neštěstí, na které se zapomenout nedá, ale vracet se k tomu už nechtějí.

Tak jako i samotný panelák. Stopy po požáru, aspoň zvenku už, nenajdete. Všechny opravy skončily, potvrdil za bohumínskou radnici Pavel Čempěl.

„Celkové náklady se vyšplhaly na 16,5 milionu korun, z toho 13 milionů by měla po definitivním vyúčtování uhradit pojišťovna. Opravou prošly byty zasažené požárem i hašením, fasáda, balkony, oba výtahy, společné prostory a elektrorozvody,“ upřesnil Čempěl.

Na soudní dohru se pořád ještě čeká. V září zřejmě zahájí dozorující státní zástupce jednání o dohodě s 55letým mužem. Za vraždu a obecné ohrožení po sporech v rodině mu hrozí až doživotí. Dohodou o vině a trestu by se tak vyhnul hlavnímu líčení.

Byt, ve kterém k tragédii došlo, nechává město z piety zatím neobsazený, i když má zájemce nastěhování.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související