V Bohumíně objevili při stavbě mostu podzemní chodbu

5. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Starou podzemní chodbu objevili v minulých dnech dělníci při stavbě nového skřečoňského mostu v Bohumíně. Vchod do chodby, jejíž původ a význam zatím nikdo nezná, je přímo v místech budoucího mostního pilotu. Město proto hledá pamětníky, kteří by pomohli nejasnosti kolem chodby vyřešit.

Na nenápadný otvor v zemi, který slouží jako vchod do chodby, narazili stavbaři při průzkumu pozemků před začátkem stavebních prací. Objevili i dva průduchy v trase chodby.

"Pátrali jsme v archivech a mapách po vzniku či původu chodby, ale na nic jsme nenarazili. V tuto chvíli nemáme tušení, k čemu chodba sloužila. Oslovili jsme armádu i památkáře a hledáme také pamětníky, kteří by si mohli na její vznik pamatovat," uvedl Jan Przeczek ze stavebního odboru bohumínské radnice. Podle něj není ani vyloučena možnost, že chodba mohla být spojnicí k nedalekému krytu civilní ochrany.

Chodbu se už vydal prozkoumat amatérský historik z Bohumína Jiří Spáčil. "Chodba je široká zhruba 170 centimetrů, vysoká necelé dva metry a několikrát se zatáčí. Všude kolem je spodní voda, která sahá zhruba do výše lýtek. Přístupná je asi jen 40 metrů, pak je zasypaná," popsal. Ani on se ale zatím nedopátral, k čemu chodba sloužila.

Město doufá, že se tajemství chodby podaří objasnit. Chodbu totiž čeká zasypání. V místě nalezeného vchodu budou na přelomu letošního a příštího roku stavaři budovat jeden z pilotů nového skřečoňského mostu.

Vybudování nového silničního mostu, který spojí městskou část Skřečoň a centrum Bohumína, a přivaděče k dálnici a obchvatu Bohumína přijde na 994 milionů korun. Výstavba potrvá dva roky.

autor: tif
Spustit audio