V bohumínské nemocnici dočasně zastavili operace

27. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Bohumínská nemocnice zastavila zákroky ve svých nových operačních sálech. Důvodem jsou zdravotní potíže neznámého původu, které postihly po operaci celkem 14 pacientů. Většinou jde o ženy po gynekologickém zákroku. Nemocnice už v této souvislosti kontaktovala také Krajskou hygienickou stanici a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Přestože nemocnice ve spolupráci s hygieniky provedla řadu opatření, příčinu zdravotních komplikací operovaných zatím neodhalila. Jak upřesnil ředitel Vojtěch Balcárek, onemocnění se projevuje teplotou, třesavkou a nechutenstvím do několika hodin po operaci. Úspěšně se léčí antibiotiky.

"Prakticky všichni pacienti, kteří tyto komplikace měli, už jsou ve zcela stabilizovaném stavu a bez teplot, takže ty příznaky jako by už odezněly. Nicméně pro nás je to pořád velká záhada, protože jsme operativu pozastavili a ve spolupráci s hygienou se tomu snažíme přijít na kloub a odhalit příčinu těchto potíží," řekl Balcárek.

Dokud nebude zjištěna příčina zdravotních obtíží, nebude nemocnice provádět žádné operace. Operační zákroky včetně těch akutních tak budou muset zajistit okolní zdravotnická zařízení.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio