V Bruntále se sloučí gymnázia, řadě lidí se to nelíbí

21. září 2011

Městské osmileté gymnázium v Bruntále končí. Zastupitelé města rozhodli o jeho převedení pod bruntálské krajské gymnázium. S jejich rozhodnutím nesouhlasí zaměstnanci školy, žáci i rodiče. Okolo 2,5 tisíce lidí podepsalo proti zrušení petici.

Zrušení městského osmiletého gymnázia vyvolalo mezi žáky i učiteli pobouření. Vadí jim, že se o záměru města dozvěděli se zpožděním a nedostali prostor k diskuzi.

V historické budově Petrin sídlí osmileté gymnázium už téměř 20 let. Dělí se o ni se základní školou a vysokou školou podnikání. A právě propojení několika vzdělávacích stupňů v jedné budově považuje ředitel gymnázia a základní školy Petr Novotný za unikátní.

„Je unikátní nejenom v Moravskoslezském kraji ale i v celé České republice. Takovéto věci by měly být hájeny, chráněny a podporovány, nikoliv rušeny,“ poznamenal ředitel.

Provoz gymnázia, ve kterém ubývají žáci, je pro město příliš drahý. Od sloučení si město slibuje několikamilionové úspory na provozních nákladech.

„Byla uzavřena jedna etapa, a to zahájení vyjednávání jednak s krajem o převodu zřizovatelské funkce a jednak o zahájení smysluplné přípravy na revitalizaci budovy Petrina,“ potvrdil starosta Petr Rys.

Historický Petrin teď čekají rozsáhlé opravy a noví obyvatelé. Má se do něj nastěhovat městská knihovna, středisko volného času a mateřská školka.

„Zvolená varianta se týká jak Mateřské školy Sladovnická, tak střediska volného času, abychom pro tuto historickou budovu našli smysluplné využití,“ dodává starosta Rys.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu