V Bruntálu vzniká nová lokalita pro výstavbu rodinných domů

21. září 2016
Zprávy , Zprávy

Sehnat v Bruntále volnou a hezkou parcelu pro stavbu rodinného domu byl ještě donedávna problém. Hlavně mladé rodiny tak kvůli malé nabídce odcházely z města.

Situace se ale začíná pomalu zlepšovat, a to hlavně díky nové lokalitě Skrbenská, kterou pro domkaře připravuje radnice. Od soukromého vlastníka odkoupila pozemky a ty teď za výhodných podmínek nabízí k prodeji. Prvních deset rodin už v lokalitě začalo stavět.

Nová lokalita pro rodinné domy vzniká na okraji Bruntálu, konkrétně v jeho severovýchodní části. Už tady stojí několik hrubých staveb, některé mají teprve základy. Je ale vidět, že se tady opravdu už začíná naplno stavět.

„Ano, je to tak. V tuto chvíli zbývá umístit ještě dvě poslední inženýrské sítě – plyn a elektřinu. Následovat bude úprava povrchu, veřejné osvětlení,“ říká Michal Kafura z oddělení investic bruntálské radnice.

Prozatím tady vzniklo deset stavebních parcel. „Je to víc než jeden hektar a někteří by chtěli bydlet ještě do konce roku,“ dodává Kafura.

„Určitě mě nalákal ten nádherný výhled, ta zeleň, to okolí. To byl prim, číslo jedna,“ říká jedna ze stavějících Gabriela Sedlářová. „Vhodný pozemek jsme hledali určitě rok. V nabídce, se kterou jsme se setkali, byly staré domy na zbourání, nebo to byly domy, které nám v žádném případě nevyhovovaly. Nad touto novou nabídkou města jsme neváhali ani chviličku,“ dodává paní Sedlářová.

„V podstatě pro ty stavebníky je to určitě lokalita zajímavá už jen z toho pohledu, že město nabízí parcely, které jsou kompletně zasíťované. První etapu jsme prodávali za cenu 500 korun za metr čtvereční, což je cena zhruba poloviční oproti skutečně vynaloženým nákladům,“ vysvětluje Michal Kafura.

Podle mluvčího radnice Jiřího Ondráška tak chce město bojovat s odlivem obyvatel. „My jsme tímto stavebníkům poskytli svým způsobem pobídku, protože jsme se dlouhá léta potýkali s tím, že nám zejména mladé rodiny utíkaly především do okolních obcí. A předpokládáme, že do značné míry utlumíme zájem stavebníků utíkat z Bruntálu,“ říká mluvčí radnice.

Už nyní město projekčně připravuje další lokalitu a dokonce už eviduje první zájemce. Osmnáct nových parcel by mohlo město začít nabízet za dva roky, a pokud bude zájem, může lokalitu ještě o něco rozšířit.

Ne všichni to ale vítají. „Protože se bojíme, aby nám ty nové domečky nezabránily v tom výhledu. Nicméně město slibuje, že rozvržení domů bude uděláno tak, že nám v tom výhledu bránit nebude. Takže budeme doufat, že to tak bude,“ uzavírá paní Gabriela, která by se sem chtěla nastěhovat už příští rok v létě.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio