V centru Opavy dál chátrá vzácný městský zámek, tzv. Blücherův palác

30. leden 2023 12:39

Desítky let už chátrá jedna z nejcennějších památek v centru Opavy. Takzvaný Blücherův palác z 18. století. I když s jeho obnovou ministerstvo kultury počítá a rekonstrukce je součástí Národního investičního plánu, zatím není jasné, kdy začne a kolik bude stát. Podle odhadu by to měly být stovky miliónů korun.

„Jsme na zoologickém pracovišti, tady zrovna máme vyklizenou část – odtud exponáty putovaly na naše současné výstavní projekty,“ říká mluvčí Slezského zemského muzea v Opavě David Váhala s tím, že další bývalé studovny a velmi obsáhlé depozitáře se postupně vyklízí. „Je zájmem odlehčit celou stavbu a připravit ji na případnou rekonstrukci,“ dodává.

Jsou to vlastně tři domy v jednom. Tak jak se postupně tento městský zámek zvětšoval a upravoval. Ale nikdo nesáhl třeba na kanalizaci. Všechny opravy byly jenom částečné a to se teď projevuje. „Když jsem se snažila dopátrat do minulosti, jestli někdy byla provedena opravdu generální rekonstrukce objektu, tak jsem zjistila, že nebyla,“ říká ředitelka opavského muzea Jana Horáková.

V Národním investičním plánu z roku 2019 je u položky Blücherův palác uvedeno, že rekonstrukce je v plánu příští rok za půl miliardy korun. S otázkou, jestli to stále platí, odkázalo ministerstvo kultury na Slezské zemské muzeum. Podle jeho ředitelky se musí záchrana památky i její další využití znova propočítat. „Stojíme před tím, že musíme zaktualizovat investiční záměr, který musíme podat na ministerstvo kultury, abychom získali dotaci na projekt celkové rekonstrukce,“ upřesňuje Horáková.

V budoucnu by měl Blücherův palác dál sloužit muzeu a veřejnosti. Zatím ale není jasné, kdy a v jakém rozsahu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související