V česko-polském pohraničí se bude monitorovat znečištění ovzduší

21. říjen 2010

Spuštění unikátního monitorovacího systému, který bude sledovat znečištění ovzduší, se v příštím roce chystá v česko-polském pohraničí. Cílem společného projektu je zmapovat situaci v průmyslových aglomeracích na obou stranách hranice, a to od Katovic až po Opavu po celé délce hranice Slezska.

Obyvatele Moravskoslezského kraje v posledních dnech opět sužovaly překročené limity polétavého prachu. Situaci se rozhodli řešit odborníci z České republiky i z Polska. Nejmodernějšími technologiemi chtějí mapovali situaci ovzduší na obou stranách hranice. Jak řekl Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu v Ostravě, ovzduší hranice nemá.

„Po dlouhé době se ministerstva konečně dohodla na tom, že si ty karty odkryjí, že to použijí a že budou spolupracovat. To je taky unikát, protože doteď si to řešil každý sám. Teď se dohodli na tom, že si vzájemně data poskytnou. To považuji za velmi důležité,“ poznamenal Bílek.

K měření budou využity nejen mobilní měřící stanice, ale stav znečištění se bude sledovat i s pomocí mobilního vozu nebo z letadla.

Jak se podílí polské zdroje na české straně a naopak, jak se podílejí lokální topeniště, doprava a velké průmyslové zdroje, to bude zkoumat Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava.

„My jsme schopni modelově popsat, jaká skupina zdrojů se jakým svým podílem podílí na té situaci, která tady je. Čili bude to finalizovat a bude hodnotit, jaký podíl je jednotlivých skupin zdrojů,“ říká docent Petr Jančík z katedry životního prostředí.

Výsledkem bude veřejný web, kde budou moci lidé najít data o aktuálním stavu znečištění i informace o potřebných opatřeních.

Hlavním cílem je vyhodnotit data a udělat vše pro to, aby se kvalita ovzduší zlepšila, podotkl Libor Černíkovský z Českého hydrometeorologického ústavu. „Budou použité stejné vstupní údaje a bude to podklad pro to, aby se s tím špatným stavem mohlo konečně něco udělat,“ dodal.

Náklady na projekt jsou 1,7 milionu eur (asi 42,5 milionu korun) a hrazeny budou především z evropských fondů. První výsledky měření by měly být k dispozici na jaře příštího roku.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu