V Dětmarovicích musela radnice kvůli plesu přestěhovat volební místnost

26. leden 2018

Přípravu prezidentských voleb může zkomplikovat i vrcholící plesová sezóna. Příkladem jsou Dětmarovice na Karvinsku. Termín voleb totiž vychází přesně na víkend, kdy vesnice pořádá obecní ples. Radnice tak musela volební místnost přestěhovat ze sálu Dělnického domu do mateřské školy.

„Tak tady bývají volby. Okrsek číslo jedna je nejpočetnější,“ odemyká dveře v Dělnickém domě starosta Dětmarovic Ladislav Rosman (nez.). „Volby prezidenta nám padly zrovna do termínu jubilejního dvacátého obecního plesu,“ dodává.

Sál už je na ples připravený, židle zdobí stuhy. „Ne, to by opravdu nešlo skloubit. V souvislosti s volbami se pracuje někdy do odpoledne a to už se musí připravovat i tato část předsálí – je to bar, nejvíce okupovaná část. Nelze uvažovat, že bychom obě akce tady dělali ve stejném termínu,“ říká starosta.

Možnost, že by kvůli prezidentským volbám tady v Dětmarovicích posunuli termín plesu, je podle starosty absolutně nereálná. Obec proto volební místnost přestěhovala do mateřské školy, která je od Dělnického domu jen kousek.

„Tady je ta místnost, voliči chodí volit do naší jídelny. Přízemí necháme už uvolněné pro volby,“ popisuje učitelka Jarmila Ostrowková.

Hlasovací lístky až na místě

Ve více než 1300 okrscích Moravskoslezského kraje může přijít k volebním urnám necelý jeden milion voličů. Na rozdíl od prvního kola všichni dostanou hlasovací lístky se jmény obou kandidátů až ve volební místnosti. Dnes můžete volit od 14 do 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin.

Voliči ve druhém kole prezidentských voleb rozhodnou, zda ve funkci zůstane dalších pět let Miloš Zeman anebo se hlavou státu stane bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

autor: ada
Spustit audio