V divadle se debatuje o budoucnosti operetního souboru

14. leden 2010

Opereta v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě se rušit nebude. Čeká ji ale reorganizace.Takový je zatím výsledek jednání mezi novým ředitelem divadla a jeho zaměstnanci. Vypadá to, že se vyostřená situace začíná uklidňovat.

Zaměstnanci divadla se původně obávali, že nový ředitel Jiří Nekvasil zruší operetní soubor a reagovali na to peticí magistrátu a minulý týden i pokusem o vyhlášení stávkové pohotovosti. Ředitel Nekvasil ale operetní soubor rušit nechce, spíše uvažuje o jeho zúžení a zkvalitnění.

"Soubor zachováme, ale budeme hledat jeho podobu tak, aby byl konkurenceschopný v té oblasti. Aby byl blíž třeba muzikálu, blíž tomu, co se dnes dělá na Broadwayi," říká ředitel.

I když se situace v divadle pomalu zklidňuje, mezi jeho zaměstnanci stále panuje nervozita. Obávají se, že ředitel zúží operetní soubor ze stávajících zhruba sedmdesáti na čtyřicet členů. Jak říká šéf operety Karol Kevický, takováto reorganizace je podle něj příliš radikální.

"Pan ředitel má představu, že orchestr by měl být zeštíhlen na osmnáct členů a měla by vzniknout jakási company z dvaceti členů, kde by byli ti nejlepší sólisté a členové sboru. Tady v tom ještě hledáme kompromis. Já myslím, že při klasické operetě je osmnáctičlenný orchestr strašně málo," říká Kevický.

Členové souboru se k možnosti jeho zeštíhlení většinou příliš vyjadřovat nechtěli. Sdílnější byla houslistka operetního orchestru a členka divadelních odborů Magda Sadílková. "Už to není ta kvalita, protože s osmnáctičlenným orchestrem prostě nemůže hrát operetu," míní houslistka.

Jednání o podobě operetního souboru v Ostravě tedy budou dále pokračovat. Faktem zůstává, že nový ředitel Nekvasil musí v provozu divadla hledat úspory. V období krize je totiž jeho rozpočet asi o 20 milionů korun nižší než loni. Reorganizací a silnější orientací operetního souboru na muzikálová představení chce Jiří Nekvasil do divadla přilákat více mladých návštěvníků.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu