V Havířově dokončili rozšíření centrálního hřbitova

9. říjen 2018

Investicí ve výši zhruba 65 milionů korun město reagovalo na kritický nedostatek míst pro pohřbívání. Práce trvaly přes dva roky a v současnosti ještě dělníci dokončují úpravy okolí.

„Míst tady bude zapotřebí pořád, protože všechno zestárlo. Všichni tady přišli mladí a teď všichni umírají,“ říká paní Hilda, která v Havířově žije přes 60 let. Novou smuteční síň si stejně jako další místní zatím prohlíží jen z dálky. „Co mi vadí, že to udělali daleko, a autobus sem nejezdí,“ dodává.

Kousek od nás teď dělníci pracují na úpravách Hřbitovní ulice, které vyjdou na zhruba 20 milionů korun. Do několika týdnů tu vyrostou nové chodníky, parkovací místa i zastávky městské hromadné dopravy přímo u hřbitova. Za plotem je už hotovo.

„Kapacita původního hřbitova by stačila na zhruba dva až čtyři roky. Proto bylo nezbytné tuto investiční akci realizovat, a to co nejdříve. Máme hotovo a v nové části hřbitova přibylo více než 200 míst k pohřbívání a téměř 1400 urnových hrobů, 85 nových kolumbárií, jejichž schránky pojmou okolo 1500 uren,“ říká mluvčí havířovské radnice Jana Kriš

Nová smuteční síň nabídne kapacitu, jaká místním zatím ve městě chyběla. Samozřejmostí pak je moderní zázemí pro pozůstalé i pracovníky městské pohřební společnosti ARON, která patří pod Technické služby.

Jak potvrzuje referentka oddělení investic Lenka Krejčová, šlo o jednu z nejnáročnějších staveb za poslední roky. „V průběhu stavby jsme projektovou dokumentaci doplňovali o různé detaily, zhotovitel dával návrhy, projektant se k tomu vyjadřoval... Dá se říct, že to nebyla jednoduchá stavba, ale všechno jsme zvládli,“ usmívá se už Lenka Krejčová.

Nová smuteční síň v současnosti funguje v testovacím režimu. Naplno by měla začít sloužit od nového roku.

autor: stj
Spustit audio

Související