V Horní Suché byla kvůli pandemické chřipce zavřena škola

12. listopad 2009

V Horní Suché na Karvinsku zavřeli kvůli prasečí chřipce základní školu. Jde o první případ kvůli tomuto onemocnění v Moravskoslezském kraji. 400 žáků školy s českým vyučovacím jazykem má nyní ředitelské volno. Děti se mají do lavic vrátit až příští týden ve středu.

Pandemickou chřipku prokázaly testy u dvou učitelek a jednoho žáka. Jedna z kantorek byla nedávno v Turecku. Podle infomací hygieniků má onemocnění poměrně lehký průběh.

"Je tady prakticky jeden stoprocentně potvrzený výskyt prasečí chřipky u učitelky nižšího stupně, několik případů učitelek chřipky jiné než prasečí a desítky dětí, které rodiče nechávali doma, ať už chřipka je nebo není. Z našich necelých 400 žáků přišlo do školy nějakých 160. Nebylo koho učit, bylo to opravdu na zavření školy," potvrdil starosta obce Jan Lipner

Doma zůstanou také studenti dvou středních škol v Olomouckém kraji a chebského gymnázia v Karlovarském kraji. V posledním týdnu přibylo v Česku 92 případů prasečí chřipky - to je dosud největší nárůst od počátku epidemie. Česko se tak blíží hranici 500 nakažených.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu