V hukvaldské oboře bude opět socha lišky Bystroušky

3. červen 2015
Dobré odpoledne

Už tento týden by mělo být jasné, kdy se do obory hukvaldského hradu vrátí legendární Liška Bystrouška. Bronzovou sochu někdo před týdnem ukradl i s pamětní deskou. Pachatele ani lišku se policii zatím nepodařilo vypátrat. Místo v oboře ale prázdné nezůstane. O obnovu pomníčku usiluje jak vedení obce Hukvaldy, tak i ostravsko-opavské biskupství, kterému obora i s liškou patří.

O navrácení Lišky Bystroušky zpět na frekventovanou stezku se mluvilo už první den po jejím zmizení. V jaké podobě, to by mělo být jasné už tento týden po společném jednání obce a církve.

„To místo nemůže zůstat dlouho opuštěné. Takže se budou hledat řešení, jestli to bude kopie původní sochy, případně z jakého materiálu se nová socha vytvoří. Protože kdyby byla znovu kovová, tak by se nám mohlo stát, že opět zmizí,“ naznačil mluvčí diecéze Pavel Siuda.

Stejně tak by se mělo rozhodnout, jestli se na ikonu Hukvald vyhlásí i veřejná sbírka. Výrobu nové sochy totiž komplikuje chybějící předloha. Formu před více než 50 lety vytvořil akademický sochař Karel Vávra. Jeho vnuk Marek Penhaker ji zatím nenašel.

„Přiznám se, že jsme také byli zvědavi, jestli náhodou v nějakém zákoutí půdy nezůstala. Ale ani na té současné půdě, kde jsme přesunovali většinu těch věcí, tak jsem to prošel a nezůstalo bohužel nic,“ uvedl v úterním Koktejlu Penhaker.

Pomohou i organizátoři festivalu Janáčkovy Hukvaldy

Pomoct s navrácením sochy chce i Fond Janáčovy Hukvaldy, který v oboře pořádá stejnojmenný hudební festival.

„Moc nás to mrzí a bolí, protože ať už návštěvníci chodili kolem lišky, nebo byly koncerty a jednotlivá vystoupení v amfiteátru či na hradě, liška k atmosféře vždycky patřila,“ říká předsedkyně fondu Pavla Zichová.

Hukvaldská obora - liška Bystrouška

Biskupství už proto oslovila s konkrétním návrhem. „Rádi bychom nabídli určitou finanční reciprocitu ať už formou nějaké sbírky, nebo nás napadla varianta výtěžku z některého z koncertů,“ upřesnila Zichová.

Symbolické by to bylo hlavně v případě Janáčkovy opery Příhody Lišky Bystroušky, kterou má letos festival náhodou v programu. Právě na památku jejího prvního uvedení totiž nechali ostravští myslivci odlít nyní ukradenou sochu.

Amfiteátr - jedno z míst, kde se pořádají koncerty
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio