V Karviné museli kvůli žloutence narychlo přestěhovat pět volebních místností

12. leden 2018

V Moravskoslezském kraji se dnes úderem 14. hodiny otevře přes 1300 volebních místností. Začíná první kolo prezidentských voleb. Třeba v Karviné přípravu voleb zkomplikovala žloutenka v základní škole Družba. Radnice proto rychle volební místnosti přestěhovala do nedaleké Střední školy techniky a služeb.

S ředitelkou střední školy Ivou Sandriovou vcházíme do improvizovaného skladu. „Tady už máme naskládané volební urny, státní znaky a jsou tady nachystané i plenty. Je toho hodně a trošku nás to zaskočilo. Sousední škola nemohla tuto službu vykonat, takže jsme na poslední chvíli hledali možnosti. A místo dvou volebních okrsků jich budeme mít sedm,“ říká ředitelka školy.

Ve volební místnost se promění například zdejší gastroučebna. „Tady jsme volby ještě nikdy neměli, teď to bude poprvé,“ dodává ředitelka.

Správce školy Iva Durčáka teď čeká daleko náročnější zařizování volebních místností. „Bude s tím dost práce, protože se to musí celé předělat, ale my to zvládneme,“ ujišťuje.

Karvinská radnice nechtěla, aby lidé k volbám nešli jen proto, že by měli strach z nákazy. A tak úředníci kvůli žloutence v Základní škole Družba rychle před volbami místnosti přestěhovali do Střední školy techniky a služeb.

„Ta změna vyvolala nutnou operativnost na straně úřadu. Bylo to hektické a samozřejmě očekáváme, že někteří občané možná tu informaci nedostanou, takže jakýkoli dotaz jsme připraveni ve volebním štábu řešit,“ upřesňuje tajemník magistrátu Roman Nogol.

autor: ada
Spustit audio