V Karviné přibudou nové bezpečnostní stojany na kola

1. srpen 2009
Zprávy , Zprávy

V Karviné přibude míst, kde si mohou lidé bezpečně odložit kola. Radnice koupí dalších dvacet stojanů. Magistrát službu zavedl loni a mezi cyklisty vzbudila obrovský zájem. Když si koupí speciální zámek mohou si své kolo uchránit před zloději. Lidé to vítají.

K dosavadním patnácti stojanům radnice přikoupí ještě dalších dvacet. "Kdyby ty ohlasy nebyly, tak ten systém nerozšiřujeme. Ale je to užitečná služba, která lidem slouží a nestojí ani tak moc peněz. Loni to stálo 230.000 korun a dostali jsme na to dotaci. Letos je to podobné," potvrzuje mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Cyklisté si kolo musí ke stojanu přichytit speciálním zámkem. Ten stojí zhruba 70 korun a koupit si ho mohou třeba v Městském informačním centru, kde jim vše vysvětlí.

"Klient přijede ke stojanu, uvolní si třmen, který je z trubky. Do toho třmenu umístí rám kola, třmen pak zajede do pouzdra, do kterého se vloží zámek. Ten se uzamkne a je to hotové," popisuje Petr Helis z centra.

Lubomír Greňo z Městské policie Karviná potvrzuje, že pro zloděje obyčejný zámek na kolo už není překážkou. "Jsou to v podstatě lidé, kteří mají sociální nouzi a snaží se svou situaci vyřešit tím, že zámkové lanko přeříznou nebo useknou, odcizí kolo a pak ho pod cenou prodají," dodává policista.

Nové stojany by se v ulicích Karviné měly objevit v září.

autor: ada
Spustit audio