V Karviné vyrostl na sídlišti Nové Město plot. Má oddělit obyvatele bloku domů od okolí

13. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Blok domů s více než dvěma stovkami bytů v karvinské části Nové Město teď odděluje od zbytku sídliště plot. Podle majitele domů má vytvořit zónu klidného bydlení. Právě karvinské Nově Město je známé častější kriminalitou a rušením nočního klidu.

„Největší problém nám tu dělali lidé, co tudy procházeli. Dělali nehorázný binec, byl tady hluk, kravál,“ říká obyvatel domu Václav Slováček poté, co si otevřel zadní branku do nově ohrazeného prostoru. „Věříme, že se nám tu budou stěhovat slušní lidé a zas tu bude stejný klid, jako tu býval dříve,“ dodává.

Nový tmavě zelený plot, který je ještě cítit čerstvou barvou, přehrazuje volnou stranu v bloku domů ve tvaru písmene U. Aby se lidé dostali ven nebo dovnitř, potřebují buď klíč nebo čip k několika brankám a branám.

„Petr König, dobrý den, já potřeboval na návštěvu, otevřete mi branku pro pěší?“ hlásí se po zazvonění jednatel bezpečnostní agentury Petr König. „Teď ta klika začala fungovat, takže je pevná a já jako nájemník vcházím do domu,“ ukazuje další možnost vstupu do areálu, který jeho firma hlídá pomocí kamer.

„Z našeho loňského dotazníkového šetření v Karviné 6 jasně vyplynulo, že lidé mají zájem o větší soukromí, chtějí využívat zelené plochy a chtějí zkrátka klid,“ vysvětluje Kateřina Piechowicz, mluvčí společnosti Residomo, která bytové domy vlastní a ve spolupráci s městem plot postavila. „Pokud se osvědčí, tak bychom se v dalších letech zabývali možností, jak udělat tento model i jinde v Karviné 6,“ dodává.

Plot stojí teprve několik dnů a některé kolemjdoucí překvapil. Třeba paní Hanu, která venčí svého psa. „Tady je vysoká kriminalita, je tu nepořádek. To všecko se musí řešit, ale ne ploty,“ je přesvědčená paní Hana.

„Tady jsou silnější hlídky, tady je služebna městské policie, strážníci lokalitu hlídají nadstandardním způsobem, věřte mi. A prostě to se nedá uhlídat. Ti lidé, kteří jsou z kategorie nepřizpůsobivých, žádná pravidla nectí a nebudou ctít,“ říká mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Dodává, že město už mezi domy vrátilo lavičky a bude opravovat sportovní hřiště. Magistrát má za to, že obyvatelé domů mobiliář ve svém oploceném bloku ničit nebudou.

autor: Michal Polášek
Spustit audio