V kauze bývalých bytů OKD se přiostřuje

4. únor 2010

Společnost RPG Byty finančníka Zdeňka Bakaly, která vlastní, pronajímá a spravuje asi 45.000 bývalých bytů OKD na Ostravsku, podala ústavní stížnost na usnesení Poslanecké sněmovny ve sporu, týkajícím se zrušeného předkupního práva pro nájemníky těchto bytů.

Podle kanadského právníka Roberta Amsterdama, kterého si firma najala, Sněmovna svým usnesením, že společnost porušila smlouvu v rozporu s ústavou a základními demokratickými principy de facto rozhodla obchodní spor, o kterém může rozhodovat jen a pouze nezávislý soud.

"Problematika, která se týká našeho případu souvisí se správou věcích veřejných a právním prostředím. Obrátit bychom se mohli na štrasburský soud a vedení EU, což také zvažujeme," řekl Amsterdam.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) Rádiu Česko řekl, že nechápe, čeho chce tímto sporem Bakala dosáhnout. Podání stížnosti v této věci k Ústavnímu soudu označil Zaorálek za mediální mlžení a odvádění pozornosti od podstaty.

"Pan Bakala nehodlá dodržovat zákony. Dokonce v červnu oznámil, že vypovídá podmínku privatizační smlouvy, která se týká předkupního práva nájemníků bytů, a to velkého množství, skoro 45 000 bytů," řekl Rádiu Česko Zaorálek.

"Jsou tak ohrožena práva těchto lidí, kteří se cítí znejistěni a neví, co zítra s nimi bude, což je podstata celé věci. To, že tady je někdo, kdo vystupuje jako vlastník, říká, že nebude dodržovat podmínky privatizační smlouvy. V každé slušné společnosti, v každém civilizovaném státě platí pacta sunt servanda, smlouvy se musí dodržovat, a to pan Bakala nehodlá a je z toho takový kravál a křik, který spouští proto, aby vytvořil mlhu a zahalit to, co je podstatné," dodal Zaorálek.

Filip: Bakala chce vyvolat spor ústavních kompetencí

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) respektuje právo každého podat žádost k soudu včetně Ústavního soudu. Pro Rádio Česko ale zároveň důrazně dodává: "Na druhou stranu je Česká republika parlamentní republikou a suverénní politické rozhodnutí Poslanecké sněmovny těžko může být, pokud nejde o zákon, předmětem jednání Ústavního soudu. Myslím si, že pan Bakala chce vyvolat spor ústavních kompetencí a v tomto ohledu bude muset být jak Ústavní soud, ale i Poslanecká sněmovna opatrná, protože jde o spor v podstatě soukromého subjektu, který chce zasahovat do státní moci."

Bakalova firma dostala kvůli bytům pokutu

Společnost RPG Industries SE dostala od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun. Důvodem je právě to, že převedla byty do majetku dceřiné firmy RPG Byty a tím prý porušila privatizační smlouvu.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob dnes informace ČTK potvrdil. "Ano, ministerstvo financí uplatnilo svůj nárok na zaplacení smluvní pokuty a vyzvalo společnost RPG, aby zaplatila 30 milionů korun. Zatím tak neučinili," řekl ČTK Jakob. Dodal, že pokud společnost RPG v zákonem stanovené lhůtě sankci nezaplatí, ministerstvo financí podá žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře, ve které se bude domáhat úhrady třicetimilionové pokuty.

autoři: tif , mvo , mri
Spustit audio

Více z pořadu