V kauze falešných šeků za více než 800 milionů rozsudek nepadl

14. červen 2010

Rozsudek v kauze údajně největšího podvodu v dějinách české kriminalistiky dnes nepadl. Krajský soud v Ostravě překvapivě neuzavřel případ falešných šeků za více než 800 miliónů korun. Obžalováno je osm lidí včetně kontroverzního havířovského podnikatele Petra Kellovského.

V roce 2004 policisté oznámili, že odhalili obrovský podvod s padělanými šeky americké banky. Když se po roce případ dostal k soudu, předseda senátu Milan Ihnát prohlásil: Všichni jsou nevinni.

„Nebylo prokázáno, že se obžalovaní dopustili trestné činnosti. Nebylo prokázáno, že věděli, že šeky jsou padělané. Tudíž nebylo prokázáno, že se z jejich strany jedná o trestnou činnost,“ řekl soudce.

Odvolací senát ale toto rozhodnutí zrušil.

Dnes se čekal nový verdikt od stejného soudce. Jenže ten chce ještě další důkazy. Týkají se textových zpráv, které si obžalovaní posílali.

„Aby bylo sděleno soudu, z jakého čísla a kdo kontaktoval jaké číslo, čili kterého uživatele. Kdo komu posílal ty SMS zprávy,“ upřesnila státní zástupkyně Emília Hrabovčinová.

Navíc dnes jeden z obžalovaných, Ladislav Feranec předložil listinu americké CIA, která údajně dokazuje jejich nevinu.

„Je to nějaká specializovaná listina prezidenta tajných služeb, kdy jednoznačně potvrdil, že nikdo nás nemůže obviňovat, že se jedná o nějaké falešné poukázky. Agenti to prověřovali,“ říká obžalovaný.

„To je tvrzení obžalovaného Ferance. Pokud vím, tak on nepředložil přílohu, čili ten platební příkaz, který měl být podroben tomu zkoumání,“ reagovala státní zástupkyně.

Soud bude pokračovat koncem měsíce.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu