V kauze žhářů z Vítkova hrozí dvěma svědkům trestní stíhání

28. červen 2010

V Ostravě dnes po několikadenní přestávce opět pokračovat soud se čtveřicí mladíků, kteří loni v dubnu hodili do domku rómské rodiny ve Vítkově zápalné lahve. Na celý minulý týden nařídil předseda senátu přestávku, aby měli obhájci čas se podrobně seznámit s desítkami předmětů zabavenými při domovních prohlídkách.

Stíhání teď nově hrozí dalším dvěma svědkům. Svědci Marek Kuděla a Tomáš Vassiov původně patřili do okruhu podezřelých ve vítkovském případu. Policii se ale nepodařilo prokázat, že by se na přípravě či samotném provedení žhářského útoku na domek romské rodiny podíleli.

Policie ale u nich zabavila předměty podporující rasovou nesnášenlivost. Zkoumal je znalec pravicového extremismu Michal Mazel. Podle něj má řada zvukových nahrávek a textů rasistický podtext.

„Je tam samozřejmě také spousta různých časopisů, ve kterých jsou otevřeně rasistické, nenávistné texty s výzvami k násilí, s výzvami k zabíjení jiných etnik,“ upřesňuje znalec.

Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové bude podnět na zahájení trestního stíhání Vassiova a Kuděly podán po vynesení prvního rozsudku vítkovské kauzy. „Nyní by to bylo složité. Zadržené předměty jsou součástí spisového materiálu a bylo by složité je vyčlenit,“ vysvětlila ČTK Bilíková.

Policie loni v srpnu zatkla celkem 12 pravicových extremistů, o kterých se domnívala, že mají s kauzou Vítkov spojitost. Nakonec ji prokázali jen čtyřem. Na lavici obžalovaných usedl David Vaculík, Jaromír Lukeš, Ivo Müller a Václav Cojocaru. Za pokus o rasově motivovanou vraždu mohou dostat i výjimečný trest či doživotí.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu