V kopřivnickém re-use centru můžou lidé přispět na městskou zeleň

24. leden 2023 10:19

Za peníze z kopřivnického re-use centra nakoupí radnice městskou zeleň. Od září až do této chvíli si mohli lidé odnášet věci zadarmo. Sami ale přišli s podnětem, že chtějí fungování provozu nějak podpořit. A tak město vyhlásilo sbírku.

„Nádobí, nábytek, židle, knihy, hračky a třeba sportovní stroje, nářadí, lyže,“ vypočítává Petra, obsluha kopřivnického re-use centra, co všechno lidé od září donesli. Teď je ale nově v plechovém hangáru i kasička a na věcech přibyly cenovky. Placení ale není pevně dané. „Takže když je tady třeba nálepka 200 za skříň a řekne, že nemá, tak mu řekneme – kolik máte a on jde a hodí třeba padesát korun,“ dodává paní Petra.

Čtěte také

Nový systém městská společnost Slumeko zavedla od ledna letošního roku. „První půlrok byl ve zkušebním provozu, kdy jsme sbírali zkušenosti, jak to bude fungovat a jak se to bude lidem líbit. Zkušební provoz bude do konce února. A město se rozhodlo, že zřídí veřejnou sbírku,“ vysvětluje vedoucí odpadového hospodářství Nikol Prokopová.

Sbírka ale pro lidi není povinná. „Jednotlivé drobnosti nebo věci, které tady jsou, máme jakoby oceněné, ale protože sbírka je dobrovolná, tak i když máme nějakou věc za konkrétní částku, lidé se sami rozhodnou, jakou částku nám do té kasičky vhodí,“ dodává Prokopová.

Kopřivnická radnice přitom původně uvažovala, že věci nechá lidem zadarmo. „Někteří lidé chtěli provoz centra podpořit a zaplatit za odnášené věci alespoň nějaký symbolický poplatek. Proto jsme se po vzoru jiných měst rozhodli vyhlásit v re-use centru veřejnou sbírku a její výtěžek použijeme na zkrášlení našeho města. To znamená, že nakoupíme rostliny do květníků v Kopřivnici,“ řekla mluvčí radnice Lucie Macháčková.

Kopřivnické re-use centrum sídlí v areálu sběrného dvora v Pánské ulici. V pracovní dny je otevřené do 16 hodin, o víkendu do dvanácti.

Spustit audio

Související