V kraji byl znovu vyhlášen signál regulace

13. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Lidem v Moravskoslezském kraji se opět špatně dýchá, koncentrace polétavého prachu překračují limity na všech měřících stanicích. Rozptylové podmínky se během soboty zhoršily natolik, že v 21:50 byl Českým hydrometeorologickým ústavem vyhlášen signál regulace.

Signál je až do odvolání platný pro oblast Ostravsko-Karvinska a firmy s platnými regulačními řády musí znovu dodržovat ekologická opatření uvedená v těchto dokumentech.

“Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v této lokalitě, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Rovněž žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek,“ požádal Marek Bruštík z Krajského úřadu v Ostravě.

Signál regulace v regionu platil už od 1. listopadu. V pátek ho meteorologové odvolali, když se rozptylové podmínky zlepšily. Pak se ale situace začala opět zhoršovat. Podrobnosti čtěte zde.

Nejhůře se dýchá na Karvinsku

Nejvyšší hodnoty vykazují měřicí stanice ve Věřňovicích a v Bohumíně na Karvinsku, kde byl dnes ráno čtyřiadvacetihodinový limit překročen pětinásobně. Hodinové koncentrace polétavého prachu byly ještě vyšší - přes 400 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu ČHMÚ.

Na dalších měřicích stanicích Ostravska a Karvinska jsou limity překročeny trojnásobně. Trojnásobku se blíží také naměřené čtyřiadvacetihodinové hodnoty v Českém Těšíně, v Třinci je limit překročen dvojnásobně.

Zlepšení dnes nečekejte

Situace se v příštích hodinách nezlepší. Meteorologové totiž předpovídají i nadále zhoršené rozptylové podmínky. „Tím, že vítr bude poměrně slabý, musíme počítat s tím, že i dnes budou rozptylové podmínky velice nepříznivé,“ poznamenal ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava meteorolog Zbyněk Návrat.

Hlavně lidem starším, dětem a nemocným se doporučuje omezit pobyty venku, není
vhodné venku sportovat, větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. „Doporučujeme zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám,“ připomněl Bruštík.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi. Obvykle na podzim a především v zimě bývají rozptylové podmínky nejhorší.

autor: tif
Spustit audio