V kraji místy napršelo i přes sto milimetrů srážek

1. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

Vlivem vytrvalého deště se v Moravskoslezském kraji zvyšují hladiny menších řek. Na prvním stupni povodňové aktivity jsou tři říčky na Frýdecko-Místecku. Konkrétně Baštice v Bašce, Ondřejnice v Kozlovicích a Olešná v Palkovicích. Prvního stupně dosáhla také hladina Lučiny v Bludovicích a Stonávka v Hradišti.

Během noci napršelo 15 až 105 milimetrů srážek, nejvíce v Beskydech. Ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava to řekl meteorolog Eduard Jarcovják. Přestože podle něj déšť během dne ustane, hladiny řek ještě budou stoupat dál.

„Až takzvaně srážky dotečou, budou dnes hladiny řek stoupat až k stupním povodňové aktivity zejména v povodí Olše, Ostravice Bečvy a pravostranných přítocích Odry,“ upřesnil meteorolog.

Dodal, že v povodí Olše, Ostravice a horní Bečvy mohou toky dosáhnout i druhého stupně povodňové aktivity. Na malých tocích mohou hladiny krátkodobě dosáhnout až třetího stupně.

„Během dnešního dnes lze očekávat srážkový úhrn kolem pěti milimetrů, ale v Beskydech ještě až 15 milimetrů srážek,“ dodal Eduard Jarcovják.

autoři: tif , Ivan Sekanina
Spustit audio