V kraji přibylo pacientů s průjmovým onemocním

24. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji přibývají pacienti s průjmovým onemocněním, zejména s kampylobakteriózou. Lékaři evidují 2300 případů, což je o deset procent více než loni. K největšímu nárůstu došlo za poslední dva měsíce, což souvisí především s letním počasím a grilováním v přírodě.

Problémem není samotné grilování, ale často naše netrpělivost. Lidé se totiž většinou nakazí z tepelně špatně zpracovaného drůbežího masa. Nicméně grilování k životu patří. Grilujeme rádi a případných problémů se nebojíme.

Přestože hygienici zaznamenali nárůst onemocnění, k epidemii kampylobakteriózy nedošlo. "Jedná se většinou o sporadická onemocnění, to znamená, že neprokážeme nějakou kauzální souvislost mezi nimi. Ojediněle se jedná o menší rodinné výskyty, kdy onemocní několik členů rodiny," potvrzuje Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Bylo by ošidné svádět nárůst průjmů pouze na grilování. Často se totiž nakazíme doma při špatné manipulaci s drůbežím masem. "Je třeba pracovat tak, abychom ty plochy desky nebo válu vždy dobře umyli, než začneme na téže ploše dělat něco jiného," dodává Matuška.

Průjmová onemocnění salmonelózu a kampylobakteriózu bychom rozhodně neměli podceňovat. Kromě průjmu, křečí a teplot mohou způsobit dehydrataci organizmu. Proto jsou nebezpečné hlavně seniorům a dětem.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio