V kraji roste zájem o příměstské tábory

16. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

V kraji roste zájem o takzvané příměstské tábory. Řada Domů dětí a mládeže je nabízí už několik let. Připravují pro děti zábavu na celý den pod dohledem zkušených pedagogů. Jeden z takových táborů je i v Českém Těšíně, je v něm stále plno a náplň je pro děti tak zajímavá, že jej některé absolvují opakovaně.

Příměstské tábory jsou oblíbené hlavně dětmi, které nechtějí vyjet z domova na delší dobu. I tady se učí pobývat v novém kolektivu a současně neztratí kontakt se svou rodinou. Českotěšínský příměstský tábor je celodenní a platí jej radnice. Proto ho využívají i sociálně slabší rodiny. Co se jim nejvíc líbí, jsme se ptali při návštěvě českotěšínské jízdárny. Odpovědi si můžete poslechnout v přiloženém souboru.

0:00
/
0:00

"V Českém Těšíně jsou čtyři příměstské tábory. Myslím, že rodiče jsou docela spokojení, protože o děti je celý den postaráno. Mají stravu, program. Celkově se nám velice často stává, že z jednoho turnusu se nám hned hlásí na další, protože vědí, že se tady dětem líbí. Rodiče platí sto korun na den a zbytek - zhruba čtyři až pět tisíc na jeden turnus dotuje město," říká jeden z tamních pedagogů Petr Pavlica.

Oblíbenost takových táborů potvrzuje také ředitelka Domu dětí a mládeže v Ostravě Mariánských horách Jana Secová. "Existence příměstských táborů je opodstatněná. My máme tábory na stanici turistiky, kde děti na výletech zkoumají okolí Ostravy. Pak máme tábor ze stanice přírodovědy. Tam se také zkoumá okolí Ostravy, ale s přírodovědnými zvláštnostmi."

Výhod příměstských táborů mohou využít rodiče ve všech větších městech - Ostravě, Opavě, Bohumíně, Karviné a dalších. Využívají je dokonce lidé z okolních měst a obcí, kteří sem dojíždějí za prací.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio