V kraji se výrazně zvýšil počet průjmových onemocnění
Na severní Moravě a ve Slezsku se prudce zvýšil počet případů průjmových onemocnění. Přibylo hlavně pacientů s kampylobakteriózou. Lidé se nakazili zejména při grilování a opékání masa i uzenin v přírodě.
Zatímco u salmonelózy, kterou spojujeme s vejci, zákusky a pomazánkami, zůstal počet případů zhruba stejný, u kampylobakteriózy šel výrazně nahoru. Ve srovnání s dubnem bylo v květnu o polovinu pacientů více.
"Nárůst představuje z dubnových 329 případů na 417 evidovaných v květnu. V anamnéze těchhle nemocných se velmi často objevuje konzumace rizikových potravin, ke kterým patří drůbeží maso," upřesnil Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.
Kampylobakterióza je onemocnění, které spojujeme s nedostatečně tepelně zpracovaným drůbežím masem nebo uzeninami. Hrozí nám zejména při grilování a opékání v přírodě.
Přes prudký nárůst onemocnění během května hygienici žádnou epidemii kampylobakteriózy nezaznamenali. "Spíše se jedná o sporadická onemocnění, případně menší rodinné výskyty," dodává Matuška s tím, že průjmová onemocnění znamenají dehydrataci. Proto jsou nebezpečná zejména dětem a seniorům.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Tři až pět let. Tolik má Evropa na přípravu, než se promění ruská armáda, odhaduje analytik Koštoval
-
ŽIVĚ: Slovenští hrají na mistrovství světa s Lotyšskem, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
Záchranáři nalezli helikoptéru íránského prezidenta, píší média. Stroj v jeho letce měl ‚tvrdé přistání‘
-
8 hodin spánku, 4 fyzických aktivit, maximálně 6 hodin sezení. Vědci popsali ideální den pro zdraví