V kraji ubylo lidí s virózami, epidemie odeznívá

18. prosinec 2009

V Moravskoslezském kraji ubývají pacienti s virózami. Ve srovnání s minulým týdnem se nemocnost snížila o 11 procent. Tím se poprvé po pěti týdnech dostala pod hranici epidemie. Naopak se zvýšil počet případů prasečí chřipky. Zatím se nákaza prokázala u 226 lidí, což je o 32 případů více než před týdnem.

Podle ostravského epidemiologa Josefa Matušky chřipkou onemocněly všechny věkové skupiny. Od miminek až po seniory. "Nejvíce, a to 105, je ve skupině 25 až 59 let. Patnáct jich je starších 60 let. Nezměnil se dosud nijak počet zemřelých, zůstává jich stále sedm, kteří měli ještě jinou závažnou klinickou diagnózu," upřesnil Matuška.

Právě chronicky nemocní teď mohou mít větší zdravotní potíže. Důvodem je zhoršené ovzduší a polétavý prach, jehož dlouhodobé koncentrace překračují imisní limit v celém kraji. Nejhorší je to na Karvinsku a v Ostravě, kde jde o trojnásobné překročení limitu.

Hygienici doporučují doma větrat, ale razantně a po krátkou dobu několikrát za den. "Nenechávat ale permanentně otevřená okna. A omezit pohyb v inkriminovaném venkovním prostředí," dodal epidemiolog. Důležité je také omezení fyzické námahy a dostatečný příjem vitamínů.

Co do výskytu respiračních infekcí se situace v kraji zlepšuje. Z 100.000 obyvatel je nemocných 1780 lidí, což je pod hranicí epidemie.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu