V Krnově renovují výklady obchodů na náměstí v historickém centru města

27. listopad 2018 08:40

V Krnově pokračují s opravami takzvaných parterů v historickém centru města. Jedná se o výklady tamních obchůdků. Město chce, aby se tak po letech sjednotil vzhled centra. Na opravy dohlížejí i památkáři, protože obchůdky jsou v památkové zóně města.

„Je to příjemnější, když se člověk dívá do pěkné výlohy, než když je ošuntělá,“ říká paní Pavlína, která po centru města korzuje každý den v polední pauze. „Ty domy jsou docela různorodé a pěkné, takže je dobře, že jsou výklady opravovány,“ dodává.

Na renovaci jedné z výloh dohlíží Petr Minář. „Měníme výkladnice s dveřmi, mění se za nové podle návrhu architekta. Mění se vlastně celé rámy, zasklení, spodní část soklu včetně parapetu,“ popisuje stavař.

Zrovna tento dům pochází z 30. let minulého století, na náměstí je ale i zástavba z 16. století. „Žádný z těch domů není vyloženě kulturní památkou, ale je tady ochranné pásmo historického jádra města, takže všechno musí být povoleno a konzultováno s památkáři,“ popisuje památkářka Andrea Šírová.

Parter (z fr. par terre, „na zemi“) je výraz používaný pro označení přízemní části architektury nebo zahrady. Parter ve smyslu spodní části fasády s portály a výkladci obchodů může být v historických městech předmětem zvláštní památkové péče.

Zdroj: Wikipedie

Výkladce, které jsou sjednoceny, působí opticky podobně. Byl i to záměr sjednotit ráz historického centra? „Určitě. Dříve to tak ti architekti i brali, že parter měl mít nějakou jednotnou linku. Měla to být šňůra obchůdků, které vás mají vtáhnout dovnitř, ale zároveň se moc nepoukazovalo na to, že jsou to třeba oddělené domy. Každý měl trochu svůj styl, čili my jsme tam přiznali, že je to jiný dům, ale zároveň pro návštěvníka města by to nebylo, že je to každý pes jiná ves,“ dodává památkářka.

Radnice za opravy zaplatila přes 3 miliony korun a s opravami chce pokračovat i příští rok na jaře.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související