V Moravskoslezském kraji jsou další tři případy koronavirové nákazy

12. březen 2020

Další tři nakažené má Moravskoslezský kraj. Oznámil to hejtman Ivo Vondrák (ANO) na svém facebookovém profilu s odvoláním na ředitelku Krajské hygienické stanice.

„Bohužel jsem právě obdržel zprávu od paní ředitelky Krajské hygienické stanice. Jsou další tři nakažení. Dvě ženy z FM a jeden muž z Ovy. Dodržuje, prosím, všechny přijatá pravidla,“ napsal hejtman na Facebook v 19:20.

Čtěte také

Krajská hygienička Pavla Svrčinová pro ČTK upřesnila, že jedna z žen byla v Itálii, a to už v únoru. Je ročník 1960. Jela na zájezd se stejnou cestovní kanceláří jako první moravskoslezský pacient. Aktuálně je ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO).

Čtěte také

„Žena leží na Klinice infekčního lékařství, je ve stabilizovaném stavu, plně při vědomí, komunikuje. Nepotřebuje podporu dýchacím přístrojem,“ uvedla Iva Piskalová z oddělení komunikace FNO. Doplnila, že žena byla v domácí karanténě. Problémy se u ní objevovaly už v uplynulých 14 dnech, byla v kontaktu s epidemiology a lékaři, dnes ji sanitka převezla do nemocnice.

Nakazili se v Česku

Druhá žena je ročník 1961, odběr byl podle hygieničky proveden nemocnicí ve Frýdku-Místku. Žena v zahraničí nebyla a hygienici nyní zjišťují další podrobnosti. Muž z Ostravy se zřejmě nakazil v Praze, kde počátkem března pobýval v hotelu. Odběry u něj provedl výjezdový tým Fakultní nemocnice Ostrava, muž je v domácí karanténě.

Hejtman před 22. hodinou informoval, že jednou z nakažených je zdravotní sestra z nemocnice ve Frýdku-Místku. „Bez cestovní anamnézy. Doplatila na někoho, kdo tak odpovědný nebyl. Provádí se všechna potřebná epidemiologická opatření,“ uvedl na svém facebookovém profilu Ivo Vondrák.

První nakažený

První případ koronavirové nákazy v kraji potvrdil Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě ve středu večer. Krajská hygienička Pavla Svrčinová pak ČTK potvrdila, že prvním moravskoslezským nakaženým je muž, který pobýval v Itálii. „Je to muž, ročník narození 1955 z okresu Nový Jičín. Byl od 1. do 7. března na lyžařském zájezdu v Trentinu,“ uvedla Svrčinová.

V celé České republice bylo dosud potvrzeno 116 nakažených. Vláda vyhlásila nouzový stav, zakazuje akce nad 30 osob.

Další testovací místa a dezinfekce z VŠB

Krizový štáb kraje se na dnešním zasedání mimo jiné dohodl, že ve třech nemocnicích v kraji vzniknou odběrová místa vzorků na koronavirus. Konkrétně půjde o Fakultní nemocnici Ostrava, Slezskou nemocnici v Opavě a Nemocnici s poliklinikou v Havířově, tedy zdravotnická zařízení, která mají infekční oddělení.

Kraj chce do testování zapojit také více laboratoří, jednat s nimi má v pátek. Kraj by v pátek měl rovněž dostat první část zásilky ochranných pomůcek. Už příští týden by Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava mohla pro potřeby v kraji začít vyrábět dezinfekci.

Hejtman dnes rovněž vyzval starosty, aby zřídili telefonická kontaktní místa pro lidi, kteří jsou v karanténě a potřebují například pomoci s nákupem. První města už začala reagovat. Například v Havířově bude zatím kontaktním bodem městská policie.

„Lidé mohou v tuto chvíli volat na telefonní linku Městské policie Havířov, a to na kontakt 596 813 146,“ uvedla mluvčí magistrátu Michaela Adamcová.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související