V Moravskoslezském kraji je první případ nákazy koronavirem

11. březen 2020

V Moravskoslezském kraji je první případ nákazy koronavirem. Vyplývá to z výsledků testů vzorků, které provedl Státní zdravotní ústav v Ostravě, který tyto údaje zveřejňuje na svých webových stránkách.

Krajská hygienička Pavla Svrčinová ČTK potvrdila, že prvním moravskoslezským nakaženým je muž, který pobýval v Itálii. „Je to muž, ročník narození 1955 z okresu Nový Jičín. Byl od 1. do 7. března na lyžařském zájezdu v Trentinu,“ uvedla Svrčinová.

Dodala, že od úterý měl muž zdravotní potíže. Měl teplotu 37 stupňů Celsia, byl dušný a bolely ho svaly. „Proto vyhledal lékaře, odběr byl proveden Fakultní nemocnicí v Ostravě. Je v domácí karanténě,“ uvedla Svrčinová s tím, že průběh onemocnění u něj není vážný.

Čtěte také

„Za mužem vyjela domů výjezdová sanitka z Fakultní nemocnice Ostrava. Výjezdový tým k pacientům v rámci podrobného dotazníkového šetření kromě odběru vždy zjišťuje i veškeré kontakty vyšetřovaného,“ upřesnila informace Iva Piskalová z oddělení komunikace Fakultní nemocnice Ostrava.

Čtěte také

Odebrané vzorky se podle předem stanoveného harmonogramu nejprve vezou z místa odběru do fakultní nemocnice, odkud si je následně odváží Státní zdravotní ústav se sídlem v Ostravě.

Piskalová dodala, že v nemocnici bude čtvrtek ráno zasedat krizový štáb. Bude se na něm mimo jiné řešit, jak se bude nakládat s ochrannými prostředky, která na sobě měla výjezdová skupina, která byla u infikovaného pacienta. Nyní jsou tyto věci uloženy ve speciálním kontejneru, řešit se bude jejich následná likvidace.

Výjezdovou skupinu zavedla fakultní nemocnice minulý čtvrtek jako první v Česku.

Přes 50 testů za den

Z dopoledních informací zdravotního ústavu vyplývalo, že dopoledne na koronavirus testoval 30 lidí, celkem provedl 249 testů a měl dva pozitivní vzorky, oba ze Zlínského kraje.

Z podvečerní aktualizace údajů vyplývá, že pracoviště za dnešek provedlo 54 testů, celkem jich od 2. března udělalo už 273. Tři pozitivní případy testování odhalilo ve Zlínském kraji a dnes i první případ v Moravskoslezském kraji.

Celkový počet vzorků testovaných na přítomnost SARS-CoV-2 ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě (stav k 11. 3. 2020 19:30)

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem dnes v Česku stoupl na 91. Od úterý se tak počet infikovaných zvýšil o 28, což je zatím největší denní nárůst nakažených v zemi. Infekce se dnes nově objevila v Plzeňském a Jihomoravském kraji, na Vysočině a v Moravskoslezském kraji. Nejvyšší ústavní činitelé vyzvali veřejnost ke klidnému a zodpovědnému přístupu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes odpoledne oznámil, že stav dvou lidí nakažených koronavirem se zhoršil. Jeden z těchto pacientů je hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče v pražské Nemocnici na Bulovce. Podle televize Nova je to řidič taxi, u kterého není jasný zdroj nákazy. Druhou pacientkou s obtížnějším průběhem nemoci je podle Vojtěcha seniorka hospitalizovaná v Brně. Podle ředitele brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrby je ale žena ve stabilizovaném stavu a leží na standardním pokoji.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Z potvrzených nakažených se z nemoci COVID-19 zatím nikdo nevyléčil. „Přestože jsou někteří pacienti, kteří již neprojevují nějaké klinické příznaky, to znamená, v zásadě se cítí zdraví, tak stále jsou infekční,“ řekl dnes Vojtěch České televizi.

První případy nákazy koronavirem byly v Česku potvrzeny 1. března. Bezpečnostní rada státu v úterý vyhlásila zákaz konání všech akcí, při nichž by se na jednom místě mohlo shromáždit více než 100 lidí. Přerušena je také výuka v základních, středních školách, vyšších odborných a vysokých školách.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související