Fotbal bez diváků, hokej odloženo. I to jsou dopady šíření koronavirové infekce

12. březen 2020 07:10

Ligová fotbalová asociace se rozhodla kvůli aktuální situaci ohledně šíření koronaviru odehrát nejbližší dvě kola profesionálních soutěží bez diváků. Hokejový svaz zase odložil dohrání sezony zatím na konec března.

„Já bych ty zápasy nehrál, protože fotbal se hraje pro diváky. Ale jako klub rozhodnutí akceptujeme a budeme se na to připravovat. Sám jsem zvědav, jak to bude vypadat, protože nemám s takovým zápasem osobní zkušenost,“ reagoval na rozhodnutí sportovní ředitel Baníku Ostrava Marek Jankulovski.

Baník oba zápasy odehraje venku, zato Opava se chystala na sobotní slezské derby s Karvinou. „Je to derby, fotbal se hraje pro lidi a nebude to pěkný obrázek. Opatření ale samozřejmě respektujeme,“ dodal za SFC Opava Jaroslav Rovňan.

Čtěte také

Zato hokej se rozhodl své soutěže do 29. března pozastavit a pak ubrat v play off počet zápasů. To obhájce titulu z Třince vítá. „Jsem rád, že se to nezrušilo, protože se na to těšíme celý rok, bojovali jsme, abychom se do play off dostali, a pokud je nějaká šance to odehrát před diváky, tak jsem rád,“ říká sportovní ředitel třineckých Ocelářů Jan Peterek.

Na zápasy nesmí ani rodiče

Omezení se pochopitelně netýká jen profesionálních soutěží. I mládežnická utkání musí restrikce dodržet. Takže se většinou na zápasy nemůžou přijít podívat ani rodiče.

„Nejde moc organizačně zajistit, aby se tam nedostalo sto lidí. Jakým způsobem to počítat, protože u mládeže máte většinou dva týmy, které jsou spolu, takže tam musíte počítat s poněkud zvýšeným počtem. A jednoho rodiče pustit a druhého ne – je to prostě organizačně náročné. A jde o zdraví, ne že by klub nechtěl, aby se rodiče šli dívat na svoje děti,“ vysvětluje výkonný ředitel Baníku Ostrava Michal Bělák.

Nižší soutěže zastaveny

Kvůli šíření nového typu koronaviru byly na Moravě a ve Slezsku do konce března odloženy všechny fotbalové soutěže od třetí ligy níže. Rozhodla o tom Řídící komise pro Moravu, pod kterou spadají MSFL, divize i mládežnické soutěže. Znovu se začne hrát nejdříve první dubnový víkend.

Fotbal, hokej, ale i další sportovní odvětví budou pružně reagovat na situaci v zemi.

Spustit audio

Související