V Moravskoslezském kraji panuje zhoršená kvalita ovzduší

11. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Polétavý prach v ovzduší opět dusí obyvatele Moravskoslezského kraje. Limity jsou překročeny na všech měřících stanicích, místy více než dvojnásobně. Meteorologové navíc neočekávají výraznější změny.

Více než 100 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový za 24 hodin naměřili meteorologové na třech místech, dopoledne jich bylo pět. Jedná se o Ostravu-Fifejdy, Ostravu-Bartovice a Bohumín, kde je situace nejhorší. Naměřili tam 114 mikrogramů na metr krychlový.

Dopoledne byla nejhorší situace v ostravské městské části Bartovice, která leží v blízkosti hutního gigantu ArcelorMittal Ostrava. V Karviné pak během dne meteorologové naměřili 111 mikrogramů polétavého prachu. Lidé raději moc neotvírali okna a senioři zůstávali doma.

„Je tady špatný vzduch, je to fakt cítit. Hlavně když jedu z hor, tak to poznám už když se blížím,“ stěžuje si na dlouhodobě špatnou situaci jeden z námi oslovených obyvatel Karviné. „Když je prach, raději ani nevycházím z domu, protože jsem 35 let pracoval v dole a strašně se mi dýchá,“ dodává další.

Krajský úřad už vyzval významné podniky, aby připravily opatření ke snížení množství vypouštěných znečišťujících látek.

autoři: ada , tif
Spustit audio