V Moravskoslezském kraji se v sobotu do potravinové sbírky zapojí 151 obchodů

10. listopad 2023 12:15

Už zítra můžou lidé v 151 obchodech v Moravskoslezském kraji přispět do potravinové sbírky pro potřebné. Kromě kamenných obchodů je možné taky objednat jídlo a hygienické potřeby u třech internetových prodejců. Potravinová banka pak na základě doporučení sociálních pracovnic vydává pomoc lidem v nouzi. Mezi nimi je hodně osamělých seniorů a čím dál více samoživitelek s dětmi.

„Maruška má osmnáct měsíců. Jsem na ni sama, v azylovém domě. Potřebujeme třeba plíny, pečivo a nějakou hygienu,“ říká přede dveřmi výdejny potravinové pomoci v Ostravě-Vítkovicích paní Emilie. Spolu s dalšími pěti lidmi čeká, až se výdejna otevře.

Uvnitř chystá pracovnice Vlaďka košíky s pečivem a ovocem. Přesně ve dvě pouští dovnitř paní Věru. Ta sem chodí pravidelně, Petr dnes přichází poprvé. „Nikoho nemám, jsem na vše sám,“ říká s tím, že na živobytí mu po zaplacení všeho potřebného zbude asi tisíc korun.

Emilie s miminkem pořád čeká venku. Dětské pleny jí ale podle Vlaďky dnes dát nemohou. „Je jich prostě málo,“ krčí rameny paní Vlaďka.

Čtěte také

Ve skladu, odkud pomoc za potřebnými míří, plínky v regálech nenacházíme. „Potřebujeme plenky, zubní kartáčky, pasty, masové konzervy, zeleninové konzervy, polévky v sáčku, piškoty, dětskou výživu, sunary. Prostě všechno, co potřebujeme v domácnosti,“ vyjmenovává ředitelka krajské potravinové banky Sabina Keprdová.

Ředitelka krajské potravinové banky už našla větší sklad. Ten ale poslouží až příští rok, budovu musí opravit. Zatím organizuje regály tady. Loni tudy prošlo 890 tun potravin a z toho většina těch čerstvých od obchodních řetězců, kterým to nařizuje zákon.

Ve skladu potravinové banky v Ostravě teď mají napilno. Všechno chystají na to, aby ho po sobotní sbírce mohli naplnit až po strop.

Spustit audio