V nádrži Brušperk a Bohušovském rybníku se rozmnožily sinice

31. červenec 2010
Zprávy , Zprávy

Ve vodní nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku a v Bohušovském rybníku na Bruntálsku se výrazně zhoršila kvalita voda. Kvůli masivnímu rozvoji sinic tam hygienici nedoporučují koupání. Mírně se zlepšila naopak situace v Žermanické přehradě.

Na všech třech koupacích místech nádrže Žermanice došlo ve srovnání s výsledky minulého týdne k mírnému zlepšení kvality vody. Stanovená množství toxických sinic už nepředstavují významné zdravotní riziko pro běžnou populaci.

Koupání v této nádrži však může být rizikové pro některé vnímavé jedince, jako jsou malé děti, alergici, těhotné ženy nebo osoby s oslabeným imunitním systémem. Hygienici proto doporučují zkrátit dobu koupání v této nádrži a následně se osprchovat nejlépe v pitné vodě, píše se na webu Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Obdobná doporučení platí i pro vodní nádrže Olešná a Baška na Frýdecko-Místecku, kde došlo ve srovnání s minulými výsledky ke zhoršení kvality vody.

Ve všech ostatních sledovaných nádržích v Moravskoslezském kraji je kvalita vody vyhovující a nepředstavuje pro lidi zdravotní riziko.

autor: tif
Spustit audio